Deel dit artikel
-

Sony en Toshiba praten over opvolger dvd

Sony en Toshiba zijn in onderhandeling over de volgende generatie DVD, zo melden Japanse kranten. Sony leidt een consortium — met onder meer Philips, Apple, Dell, HP, Sharp, Panasonic en Hitachi – dat het zogenoemde Blu-ray formaat ontwikkelt. Toshiba en een aantal andere elektronicabedrijven hebben hun zinnen gezet op een concurrent, HD-DVD. Beide technieken zijn ontwikkeld met het oog op hoge definitie DVD en HDTV.

Blu-ray biedt meer capaciteit (tot 50 gigabyte) dan HD-DVD (tot 30 gigabyte), HD-DVD is echter goedkoper omdat het aansluit bij de huidige productiestandaarden voor DVD.

De eerste Blu-ray spelers, o.a. van Sharp en Sony, zijn reeds op de markt gebracht en worden goed verkocht. Sony’s PlayStation 3 zal op Blu-ray zijn gebaseerd en het Japanse bedrijf maakte vorige week nog bekend dat het Blu-ray in al zijn Vaio (pc en notebook) modellen wil verwerken. Ook andere merken, zoals Pioneer, de Japanse fabrikant van plasmaschermen, hebben zich op Blu-ray gestort. De eerste HD-DVD titels worden eveneens dit jaar verwacht.

Twee verschillende formaten zorgen echter ook voor verwarring op de markt. In de jaren tachtig waren Sony en Matsushita (moedermaatschappij JVC en Panasonic) verwikkeld in een hevige strijd tussen Beta en VHS, waarbij de laatste uiteindelijk won. Matsushita zit ditmaal wel in het kamp van Sony, maar Sony en Toshiba vrezen kennelijk dat de geschiedenis zich zal herhalen.

Het is echter te laat om nu nog eens een heel nieuw formaat te ontwikkelen. Volgens de laatste berichten streven de bedrijven daarom naar een hybride versie waarin beide formaten worden ondersteund. Daardoor hoeft er geen streep te worden gehaald door bestaande investeringen. Wel zullen de spelers en recorders moeten worden aangepast.

Een bericht dat donderdag in de Nihon Keizai Shimbun verscheen, waarin gesteld wordt dat de bedrijven het al eens zijn over een volgende generatie DVD, is echter met klem tegengesproken.





Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!