Deel dit artikel
-

SpotMini: Platform van de toekomst

Je hebt ze vast wel eens gezien, de filmpjes van de robots van Boston Dynamics. De spin-off van MIT maakt apparaten die qua lichaamsbouw en motoriek op dieren lijken. Het nieuws is dat de hier afgebeelde SpotMini in de loop van volgend jaar op de markt komt. Maar in die opmerking zit veel betekenis verborgen.

Het bedrijf erachter is namelijk geen robotmaker. Bedenker ja, fabrikant nee. Tot op heden werkte Boston Dynamics voornamelijk voor het Amerikaanse leger. Met geld uit het DARPA-onderzoeksfonds werden lopende, springende en rollende robots gebouwd, die op enige manier ondersteunende functies voor soldaten konden verrichten. Net zoals DARPA concepten bouwde als internet, GPS en drones. Om maar wat te noemen. Nu gaat dus een van die robots in massaproductie.

Interessant is ook dat Boston Dynamics een paar jaar eigendom is geweest van Google, dat er eigenlijk niets mee kon. Nu is het onder de pannen bij Softbank. Daar gaan ze – met een hele grote zak geld – massaproductie en marketing leren. De Amerikaanse uitvinders c.q. ondernemers-in-wording spreken asvast over de robot als een platform. Dat veronderstelt dat er software- en hardwaremodificaties en upgrades mogelijk zijn.

Na SpotMini is mogelijk zijn humanoïde grote broer aan de beurt, Atlas. Ook een aanrader om te checken.

Specificaties
Bedacht: 2015
Huidige versie: 3.x
Hoogte: 84 centimeter
Gewicht: 30 kilo
Draaggewicht: 14 kg
Mechaniek: 17 gewrichten, beweegt omnidirectioneel
Accuduur: 90 minuten (omwisselbaar)
Beschikbaar: 2019
Prijs: onbekend
Site: bostondynamics.com/spot-mini

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#166).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond