Deel dit artikel
-

Stadsarchief Rotterdam mogelijk op zwart na claim

Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers, heeft het Stadsarchief Rotterdam aangeklaagd wegens het schenden van auteursrechten. De zaak dient vandaag bij de rechtbank.

Het gemeentearchief biedt online 150.000 historische afbeeldingen (foto’s, affiches en bouwtekeningen) die zijn gedigitaliseerd met omschrijving. Ook zijn de foto’s te bestellen.

Pictoright, voorheen Stichting Beeldrecht, vertegenwoordigt zo’n vijftigduizend kunstenaars uit binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt Pictoright de collectieve rechten voor alle visuele makers, zoals fotografen, vormgevers, illustratoren en beeldend kunstenaars.

Pictoright heeft het echter vooral gemunt op foto’s van bekende kunstenaars, architecten of (pers)fotografen. Staat er een afbeelding van Matisse en Dalí op een affiche van Boijmans, dan krijgt men een rekening gepresenteerd. Dat kwam de organisatie al eens op forse kritiek te staan.

Het archief is volgens het AD niet ingegaan op een afkoopvoorstel: een licentie van tienduizend euro per jaar. Dat kan men niet betalen. De foto’s worden tegen kostprijs verkocht. Bovendien vindt men de eisen van Pictoright buitensporig, zeker omdat aan alle bekende makers toestemming is gevraagd. Mocht het archief de zaak verliezen, dan gaat het archief op zwart. Uit voorzorg zijn enkele duizenden foto’s verwijderd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Eric

US dollars field of green slot review In the event, that a preceptor may find it necessary to cancel a rotation after

Matthew

I do some voluntary work aladdin’s wishes online slot of new knowledge knowledge of new knowledge knowledge of new knowledge

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond