Deel dit artikel
-

Stagnering Nederlandse internetgebruikers

Circa 59 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder zit op internet. Maar in de afgelopen zes maanden is het aantal internetgebruikers maar met een procent gegroeid. Daarmee stagneert de groei. Het aantal breedband-gebruikers neemt wel flink toe. Circa 54 procent (3,8 miljoen Nederlanders, tegen 2,3 miljoen vorig jaar) heeft thuis een breedbandverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische InSites naar de Nederlandse internetpopulatie.

Circa 59 procent van de Nederlanders surft minstens één keer per maand op het internet. Dat zijn 7 miljoen Nederlanders. Zes maanden geleden bedroeg dit cijfer al 58 procent, terwijl in december 2002 de Nederlandse internetpenetratie nog 50 procent bedroeg. Sinds november 2003 is er eigenlijk geen groei meer in het aantal Nederlandse internet-gebruikers.

“Nederland was lang één van de voorlopers op vlak van internetpenetratie in Europa. Vandaag heeft Nederland nog steeds een belangrijke voorsprong in vergelijking met meer zuidelijk gelegen landen, maar de kloof verkleint. Een belangrijke rem op deze Nederlandse groei is vast en zeker de trage groei van breedband geweest. Uit vorige studies bleek dat Nederland een vrij grote groep ontevreden surfers telt, en dit zie je niet in landen waar breedband sneller verspreid is,” zegt onderzoeker Steven Van Belleghem van InSites Consulting.

De Nederlandse internetproviders staan volgens het bureau voor een grote uitdaging. Dat is niet-surfende Nederlanders overtuigen dat ze wel het internet op moeten gaan. Het grootste groeipotentieel zou te realiseren moeten zijn bij mensen die wel thuis over een pc beschikken (77 procent van de Nederlanders), maar daar nog geen internetaansluiting hebben. Uit de studie van InSites blijkt namelijk dat in Nederland slechts twee op de drie computers thuis over een internetaansluiting beschikken.

Deel dit bericht

2 Reacties

Yuri van Geest

Het lijkt mij sterk dat er 3,8 miljoen breedband gebruikers zijn in Nederland. Recentelijk bleek uit een ander onderzoek dat de alle ADSL aanbieders gezamenlijk net de miljoen abonnees hebben bereikt en hetzelfde geldt voor alle kabelexploitanten. Dan zouden er 1,5 miljoen abonnees (schatting na publicatie van genoemd onderzoek) resteren voor electriciteit, wireless local loop/WLL, UMTS en glasvezel. Dat lijkt mij zeer, zeer sterk. Ik denk persoonlijk gezien alle onderzoeken dat het TOTALE aantal breedbandgebruikers in NL nu ongeveer 2,2 miljoen zal zijn. Dat betekent op een basis van 7 miljoen gebruikers (en dan is niet direct gelijk te stellen met mensen met access hetgeen misschien wel hoger ligt (wat ik denk)) een breedbandpenetratie van ruim 30 procent hetgeen goed te noemen is. Een verdere toename van de breedband penetratie richting 45 procent ligt voor de hand gezien de internationale trends (Korea, Zweden, Finland, VS, etc.)… Yuri

Hans

Yuri, misschien moet je eerst even goed lezen.  Er staat dat 3,8 miljoen Nederlanders thuis een breedbandverbinding heeft. Nou weet ik niet of jij thuis de enige bent die de internetverbing gebruikt, maar ik denk toch dat in de meeste huishoudens wel meer dan 1 persoon tegelijk gebruik maken van die verbinding, denk je niet? In dat licht klopt jouw optelling van het totale aantal abonnees dus wel. Hans

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond