Deel dit artikel
-

Stedin start blockchainplatform om lokaal energie te verhandelen

Netbeheerder Stedin, ABB en Enervalis starten eind deze zomer een pilot om lokaal energie te verhandelen. De partijen hebben een dezer dagen hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De pilot, waar veertien huishoudens aan meedoen, maakt het mogelijk om zelf energie op te wekken én te verkopen aan de eigen buurtbewoners.

De pilot wordt uitgevoerd in Hoog Dalem, de Gorinchemse wijk waar Stedin, Enervalis en ABB eerder met pilots uitvoerdem met energiesystemen van de toekomst. Vandaar de projectnaam Hoog Dalem 2.0 is geworden.

De eerste voorbereidingen zijn gestart. ABB levert de benodigde apparatuur om de lokale energiemarkt op te zetten. De huishoudens verhandelen hun energie via de EWF Blockchain waar alle transacties worden geregistreerd. Enervalis levert het slimme besturingssysteem voor de bewoners, maakt de Blockchain koppeling en creëert de transacties.

Doel van de pilot is te onderzoeken of deze vorm van een lokale markt een geschikt alternatief is voor de huidige zogenoemde salderingsregeling.

Op de jaarrekening verrekent het energiebedrijf de stroom die zonnepanelen opbrengen met de stroom de klant heeft verbruikt, tegen hetzelfde tarief.

Stedin is sinds de oprichting lid van EWF, dat is opgericht door het Amerikaanse Rocky Mountains Institute en start-up bedrijf Grid Singularity. Met het principe van blockchain wordt een efficiëntere energie-uitwisseling tussen energieverbruikers en duurzame energieopwekkers mogelijk gemaakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond