Deel dit artikel
-

Stemportalen: een nieuw fenomeen?

Na webportalen is er weer een nieuw fenomeen: stemportalen. Het Amerikaanse bedrijfje Tellme Networks geeft gebruikers via een gratis telefoonnummer toegang tot een soort wegwijzer. Zoiets als Yahoo, Excite of AltaVista dus, maar dan met gesproken tekst.

Tellme is opgezet door een voormalige medewerker van Netscape en met financiële steun van venture capitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers en oud-Netscape-topman James Barksdale. Het is niet het enige initiatief op dit gebied. Quack.com uit het Californische Sunnyvale is in april van start gegaan met een gesproken Gouden Gids en inmiddels zijn ook bedrijven als BeVocal, Talk2 en TelSurf Networks actief.

De diensten lijken erg op elkaar: de gebruiker kan met gesproken commando's allerlei informatie opvragen, bijvoorbeeld aandelenkoersen, het weerbericht en een overzicht van bioscoopfilms die in de directe omgeving draaien. Daarnaast bieden bedrijven allerlei commerciële informatie aan. Het doet allemaal een beetje denken aan de vindservice Scoot, alleen worden gebruikers niet met een callcenter doorverbonden, maar krijgen ze eerder ingesproken teksten te horen. Ook worden stemrobots ingezet die webpagina's voorlezen.

De bedrijven richten zich vooral op mensen die pc's niet zo zien zitten, zoals ouderen en slechtzienden. Maar door het toenemende gebruik van mobiele telefoons zouden deze diensten ook wel eens bij een jong publiek kunnen aanslaan. TelSurf biedt gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om e-mail te lezen en te versturen. BeVocal geeft route-informatie aan automobilisten.

Inkomsten ontvangen de bedrijven uit betalingen van sponsors en uit bedragen die deelnemende bedrijven aan de portalen betalen. Weer andere stemportalen rekenen een percentage over transacties die via hun diensten tot stand zijn gebracht. Bestaande websites laten deze markt niet graag schieten. Vandaar dat ook MapQuest.com  en SmartRoute.com bezig zijn met telefoondiensten.

www.bevocal.com
www.quack.com
www.tellme.com
www.talk2.com
www.scoot.nl

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond