Deel dit artikel
-

Wordt Stephen Elop opvolger van Steve Ballmer?

Steve Ballmer stopt er over een jaar mee en de Raad van Commissarissen zoekt een nieuwe topman. Wellicht dient die zich aan in de persoon van Nokia’s CEO, Stephen Elop, na de overname baas van Devices & Services.

Meer dan vijf miljard euro legt Microsoft op tafel om zich een hardwarefabrikant toe te eigenen. The Wall Street Journal denkt echter dat het softwarebedrijf zich daarmee ook direct de opvolger van Steve Ballmer verwerft.

De geboren Canadees heeft ervaring als operationeel directeur van Juniper, was algemeen directeur van Macromedia, bestierde een zakelijke afdeling van Microsoft en was topman van Nokia. Jaren ervaring binnen en buiten Microsoft én de laatste jaren indirect nauw betrokken bij de cruciale mobiele strategie van het Microsoft. Over het succes daarvan valt te twisten.

Verscheidene observanten zeggen dat de beslissing over de nieuwe topman uiteindelijk bij de voorzitter van de Raad van Commissarissen ligt, Bill Gates. The Wall Street Journal denkt dat als Gates zich niet verzet, vanwege een mogelijk een betere kandidaat, Elop erg hoog op de nominatielijst staat.

De huidig Nokiabaas wordt na de afronding van de overname direct gepromoveerd. Van telefoonbaas naar Devices & Services-hoofd.

De Canadees heeft bij Nokia niet laten zien een fundamenteel andere strategie te kunnen formuleren en uitvoeren. Zijn grootste wapenfeit is de keuze voor Windows Mobile als de facto besturingssysteem voor Nokia’s smartphones. Bij gebrek aan tractie onder eindgebruikers en, daarmee, onder ontwikkelaars weten de Finnen hun ooit vermaarde telefoons slechts met moeite aan de man te brengen.

Nokia verkoopt per kwartaal zo’n vijf miljoen smartphones. In de perspresentatie van vanochtend zegt Microsoft dat het vijftig miljoen mobieltjes moet verkopen om operationeel break-even te spelen. Dat is tussen de twee en drie jaar. Het bedrijf denkt ook mooie krenten uit de pap qua patenten (dertigduizend in aantal) te kopen. “Een van de twee meest waardevolle patentportfolio’s die relevant zijn voor draadloze connectiviteit.” (de andere is van Qualcomm).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond