Deel dit artikel
-

SXSW: Meer Nederlanders, nauwelijks nieuws

De tamtam lijkt goed te hebben gewerkt: met ruim tweehonderd inschrijvingen is Nederland ook dit jaar goed vertegenwoordigd op het South by Southwest-festival (SXSW) in Austin, Texas. SXSW is ideaal voor netwerken, maar echt nieuws is er nauwelijks te halen.

SXSW is de jaarlijkse trekpleister voor muzikanten, filmmakers en digitale nomaden die er hun nieuwste creaties tonen. Die laatste categorie vormt de laatste paar jaren veruit de meerderheid. SXSW is namelijk het belangrijkste netwerkfestival voor financiers en startende ondernemingen in de Verenigde Staten. En dus in potentie ook interessant voor Nederlandse entrepreneurs (en beginnende bandjes). Die streken de afgelopen dagen onder meer neer in een pand aan 77 Rainey Street, onder de noemer Dutch Fellows Base. Ook vertegenwoordigers van het Mediafonds, Sanoma en Fontys zijn in Austin.

SXSWi, zoals het digitale gedeelte heet, heeft zijn reputatie nog steeds te danken aan de lancering van Twitter in 2007. Enkele jaren fungeerde het festival als het belangrijkste platform voor de lancering van nieuwe apps, maar dat is het niet meer. De appmakers lijken het festival niet meer nodig te hebben. Tekenend dit jaar was een ietwat zuur commentaar van AllthingsD dat de app hypemachine van SXSW nu definitief is uitgewerkt. Al was het maar omdat er veel te veel apps zijn.

De Amerikaanse techpers heeft sowieso moeite om belangwekkend nieuws te melden. De diverse keynotes hebben een hoog (ietwat futuristisch) TEDx gehalte. Aankondigingen betreffen vooral gizmo’s. MakerBot onthulde een 3D-scanner voor zijn 3D-printers. Google had pratende schoenen. En dan was er de 3M-presentatrice die geprojecteerd op glas zomaar in de gang leek te staan, maar die bestaat ook al enkele jaren.

En toch: de deelnemers aan SXSWi komen steevast met enthousiaste verhalen thuis. Niet in de laatste plaats vanwege de talloze feesten, borrels, meet & greets en cocktailparties, waar het bier rijkelijk vloeit en je met enige geluk aan die ene belangrijke financier kan worden voorgesteld. En dat bij temperaturen van 25 graden Celsius. ‘Dit is nog steeds de brug naar de VS,’ aldus Michiel Frackers van Dutch Fellows bij Fast Moving Targets. ‘Je kunt een week rondrijden in Silicon Valley, maar dan spreek je misschien de helft van mensen die hier kunt krijgen.’

Over het daadwerkelijke rendement van die gesprekken hoor je echter betrekkelijk weinig. ‘Beware SXSW Networking Syndrome’, waarschuwde investeerder Geoff Lewis afgelopen weekend bij TechCrunch, nadat hij de zoveelste uitnodiging had gekregen. One night stands gaan domweg niet werken, zegt Lewis. ‘Serieus netwerken vergt een concreet plan en een missie.’

Vanavond Nederlandse tijd spreekt de Nederlandse CTO van Amazon Werner Vogels over een onderwerp dat helemaal op SXSW thuishoort: applicatie architectuur van de 21e eeuw.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond