Deel dit artikel
-

“Systemen mobiel betalen sluiten onvoldoende aan bij behoeften consument”

De bestaande systemen voor mobiel betalen sluiten onvoldoende aan bij de behoeften van consumenten. Zij moeten meer zijn dan een nieuwe betaalvorm, maar de consument direct voordeel opleveren en niet duurder zijn dan traditionele betaalvormen, zo zou blijken uit onderzoek door Forrester Research.

De consument neemt geen genoegen met zomaar een nieuwe betaalvorm, zo stelt analiste Michelle de Lussanet van Forrester Research . De consument wil er direct voordeel van. De Lussanet noemt als voorbeeld mobiel kunnen betalen bij een taxichauffeur die geen creditcard-betalingen accepteert. Ook denkt zij aan goedkoper geld overboeken per mobiel dan bij meer traditionele betaalvormen. Een derde voorbeeld is de consument een groter gevoel van veiligheid geven wanneer hij met zijn mobiel een online transactie autoriseert.

De Forrester-analiste denkt dat consumenten nooit massaal op mobiel betalen zullen overgaan als dat duurder is dan bestaande betaalvormen. Omdat de marges van banken en creditcard-maatschappijen al klein zijn, zullen mobile payment-providers ook kleine marges maken, concludeert De Lussanet. Zij zullen dus vooral hun geld moeten verdienen met hoge transactievolumes op basis van open mobiele betaalsystemen. Ten slotte wijst zij op de verschillen in debitcard (pinpas) of creditcard-gebruik per land. Zo gebruiken de Denen hun pinpas veel vaker dan de Britten en de Spanjaarden.

Volgens De Lussanet worden er de laatste tijd veel proeven gedaan met mobiel betalen. De afgelopen zes maanden testte de Italiaanse Bankiersvereniging hun Bankpass Mobile-oplossing, deed Sonera een proef met zijn Sonera Shopper , die in augustus op de markt moet komen en onderzocht een samenwerkingsverband van Visa en het Italiaanse Vodafone Omnitel de Mobile 3D Secure-betaalvorm.

Sinds januari dit jaar bestaan er drie consortia die zich toeleggen op het ontwikkelen van een mobiele standaard. Mobey Forum, in 2000 opgestart door diverse banken; Mobile Payment Forum, eind vorig jaar begonnen door creditcard-maatschappijen en als derde PayCircle , dat in januari van dit jaar is gestart door tech-bedrijven als HP, Lucent, Sun en Microsoft.

Het Forrester-onderzoek analyseert de problemen waar een aantal bestaande systemen voor mobiel betalen tegen aanlopen. Zo wist het Britse M-pay van Vodafone (begonnen januari 2002) maar vijftig bedrijven aan zich te binden en daarmee niet de stap naar de consument te maken. Het Duitse Paybox (begonnen mei 2000), gesteund door Deutsche Bank en Debitel, lukte het wel in zee te gaan met 750.000 klanten en 10.000 winkeliers en bedrijven, mede omdat het op alle telefoons werkt, los van de operator en de bank.

Het onbreekt de start-up echter vooral aan een volwaardig marketingbudget om buiten Duitsland succes te hebben, concludeert Forrester. Forrester twijfel tenslotte aan de aanpak van het Spaanse Mobipay (afgelopen mei begonnen), waarin banken en mobiele operators samenwerken. Dat wil eerst winkels en banken aan zich binden en daarna pas de consumentenmassa's.

Deel dit bericht

8 Reacties

beller

Nederland heeft ook een recent geintroduceerd mobiel betaal systeem: {moxmo.nl; http://www.moxmo.nl }. Het is helaas nog niet mogelijk er ergens serieus mee te betalen. CD-tje afrekenen zit er niet in.

Rick vd Velde

Heb vernomen dat er nog een geintroduceerd wordt binnenkort: {mobile2pay.nl; http://www.mobile2pay.nl }. Die komen wel met interessante winkeliers en je hoeft niet eerst geld te storten zoals bij moxmo dat het geval is.

Chris

De kosten voor de gebruiker bij het mobiel betalen waarbij de gebruiker mobiel moet bellen naar een 0900 servicenummer is voor de meerderheid van alle mobiele gebruikers in Nederland een kostbare zaak. Dit geldt dus niet alleen voor een dienst zoals mobiel betalen maar ook voor alle entertainment-, info-, GSM parkeren-diensten zoals logo's, ringtones, voting, weerberichten etc. waarbij er mobiel gebeld moet worden naar een 090x service nummer. Veel gebruikers zijn hiervan niet op de hoogte en zien hun prepaid-saldo als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zowel bij KPN/Hi Prepay als Vodafone Izi geldt: bij 0900-, 0906- en 0909-nummers wordt de eerste minuut altijd in rekening gebracht. Het tarief bedraagt altijd 1,15 euro per minuut. Na de eerste minuut betaalt u per seconde (met uitzondering van het landelijk politienummer). Dit tarief (1,15 euro per minuut) geldt ongeacht de tariefsvermelding (bv. 0,25 euro per minuut) die u hoort als u zo'n nummer belt. Voor Ben vrij geldt: bij 0900-, 0906- en 0909-nummers wordt altijd 1,10 euro per minuut (betalen per seconde) in rekening gebracht. Dit tarief (1,10 euro per minuut) geldt ongeacht de tariefsvermelding (bv. 0,25 euro per minuut) die u hoort als u zo'n nummer belt. In bovenstaande bedragen zijn de start-tarieven (0,05/0,06 euro) nog niet eens meegenomen. Voor mobiel betalen bv. via mobile2pay.nl betekent dit dat een mobiele betaling voor KPN/Vodafone prepaid bellers minimaal 1,20 euro bedraagt (de eerste minuut wordt altijd in rekening gebracht, ook al is de connectie-tijd 30 seconden). Voor Ben Vrij gebruikers is dit afhankelijk van de connectie-tijd met het Voice Response systeem. Het aantal prepaid gebruikers van KPN, Vodafone en Ben bedraagt 51% van het totaal aantal mobiele gebruikers en 76% van het totaal aantal prepaid gebruikers (volgens cijfers van Planet Multimedia: cijfers gebaseerd op 1 jan 2002). Concluderend: Voor een meerderheid van de mobiele gebruikers is mobiel bellen naar een 090x service nummer een kostbare zaak. Diensten die gebruik maken van 090x service nummers zijn dus voor deze prepaid gebruikers niet interessant. Het is aan de prepaid gebruiker of gemak, genot of gewin het wint van de kosten van het gebruik van het 090x service nummer.

Jeroen van Velzen

Chris, Erg informatief, alleen jammer dat je de plank misslaat. Je moet nog een keer goed kijken, want wij bellen JOU op voor een betaling. Jij belt niet naar ons. In de "onderweg" demo laten we een aankoop zien met je mobiele telefoon vanuit de auto, waarbij we een 0900 nummer hebben gebruikt, dat is altijd het nummer van de merchant en waarbij hij zelf kiest of het een 0800 of een 0900 nummer is.

Chris

Beste Jeroen, Sorry, je hebt gelijk. Het is de merchant die gebruik maakt van een 0900 service nummer en niet Mobile2pay. Echter dat neemt niet weg dat de gebruiker de hoge kosten voor het 0900-servicenummer moet betalen. In de perceptie van de gebruiker zal het betalen via Mobile2pay uiteindelijk mogelijk toch een dure aangelegenheid zijn, ook al is de merchant hiervoor verantwoordelijk door het gebruik van een 0900-servicenummer. Dit is door de merchant wel op te lossen door gebruik te maken van een 0800-nummer, dan komen de kosten echter voor zijn rekening. Bovendien zal de merchant rekening moeten houden met misbruik van een 0800-nummer. Je hebt altijd grapjassen die gratis nummers bellen. Wat dit bovenstaande betreft is het qua kosten beter dat een merchant een lokaal nummer gebruikt.

Jeroen van Velzen

Chris, je hebt helemaal gelijk dat 0900/0800 nummers de mobiele beller op kosten jaagt. Wij raden merchants dan ook inderdaad aan lokale nummers te gebruiken. Toch wil ik benadrukken dat Mobile2Pay in principe uitgaat van het uitbelprincipe. Kijk maar eens hoe dat geimplementeerd is bij Free Record Shop. Dit kost de gebruiker helemaal niets. Binnenkort kunnen we hier iets meer over vertellen.

Frank

Allemaal leuk zo'n uitbel gebeuren. Zeker omdat je zomaar een mobiel nummer kan invoeren, lekker spammen. Ik zie in de demo dat het nummer wel gecontroleerd wordt maar dat zegt nog niks, bij veel gebruikers is de spam mogelijkheid zeer groot. En als je als gebruiker een aantal keer gebeld wordt voor iets waar je niks mee te maken hebt dan haak je af. Dus persoonlijk zie ik het niet zitten.

Ronald

Spam? Hoe wil je dat doen dan? Dan is elk telefoonnummer toch interessant? Lijkt me niet dat dat hier iets mee te maken heeft. Je moet nl. ook nog even een order plaatsen om iemand te gaan bellen. En nog een password of een ander geheim gegeven. Ik weet wel handigere manieren om mensen lastig te vallen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond