Deel dit artikel
-

Taalwetenschapper Ray Kurzweil naar Google

Uitvinder en futuroloog Ray Kurzweil gaat Google versterken. De Amerikaan is een pionier op het gebied van optische tekenherkenning, spraaksynthese en spraakherkenning.

Kurzweil (1948) maakte zijn aanstelling vrijdag zelf bekend. Hij wordt ‘Director of Engineering, maar zal ongetwijfeld ook adviseren op het gebied van taalwetenschappen. Maandag wordt zijn eerste werkdag.

Kurzweil won als tiener een prijs met een computerprogramma dat patronen in muzikale composities herkende en daarna composities in de stijl van Bach of Mozart creëerde. De toenmalige president Lyndon Johnson vond dat zo bijzonder dat hij de jonge Kurzweil op het Witte Huis uitnodigde.

In de jaren zeverntig ontwikkelde Kurzweil met collega’s de eerste flatbedscanner en de eerste tekst-naar-spraaksynthesizer. Na de verkoop van zijn bedrijf aan Xerox, ging Kurzweil zich weer enige tijd met muziek bezighouden.

Kurzweils visies zijn nogal omstreden. Zo beloofde hij het eeuwige leven wanneer mens en machine met elkaar versmelten. Hij voorzag echter ook al vroeg de opkomst van internet en voorspelde hoe de mobiele telefoons ooit dictaturen aan het wankelen zouden brengen.

Kurzweil was in 2010 nog te zien in het programma Wintergasten van de VPRO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond