Deel dit artikel
-

Tablet komt, pc gaat

De desktop pc en laptop maken in de komende jaren langzaam plaats voor nieuwe apparaten, zoals de tablet. De pc wordt zo ouderwets als een typemachine of een LP. De cijfers laten het zien.

Marktonderzoeker ABI Research publiceert een rapport waar in staat dat er over vier jaar 120 miljoen tablets per jaar worden verkocht. Dat zijn iPad-achtige apparaten die dan met vingers, stem en andersoortige bewegingen worden bestuurd.

Dat getal van 120 miljoen stuks per jaar haalt bij lange na niet de afzet van de pc, maar er lijkt een vervangingsmarkt op gang te komen. Van de pc worden er ruim 300 miljoen per jaar verkocht. In dat getal zit nog amper groei.

Momenteel is twintig procent van de verkochte tablets er een die draait op Android. De rest van de markt is grotendeels in handen van Apple met diens iPad. Tabletcomputers bestaan al langer, maar pas toen Apple zich met die markt ging bemoeien kwamen de verkopen goed op gang.

Mark Dean van IBM stond aan de wieg van de eerste pc’s voor de consumentenmarkt bij IBM. In een beschouwend verhaal over 30 jaar pc kondigt hij de langzame dood van de pc aan. Hij doet geen voorspelling in termen van tijd, maar in zijn optiek verdwijnt de pc uit het eigen kamertje en worden rekenkracht en dataconnecties alom aanwezig.

Dean stelt: ‘Pc’s worden niet vervangen door een speciaal soort apparaat – hoewel er veel enthousiasme is over smartphones en tablets – maar door nieuwe ideeën over de rol wat rekenkracht voor ons kan betekenen. Vandaag de dag wordt duidelijk dat innovatie niet floreert op machines maar tussen mensen. Dat is het punt waar rekenkracht de meeste impact op economieën, de maatschappij en het leven van mensen heeft.’

In Nederland gaan dit jaar naar verwachting zo’n 750.000 tablets en e-readers over de toonbanken.

Foto: André Mouraux (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Patrick

De cijfers en trends laten dit inderdaad al enige tijd zien. Al denk ik wel dat er een onderscheid gemaakt dient te worden in zakelijk en privé bezit en gebruik.

Goed stuk maar als tip geef ik mee; let op de grammatica.

renato

Als de pc verdwijnt zal de typemachine wel weer terugkomen. Want ik gebruik mijn pc met printer natuurlijk ook voor het ‘schrijven’ van een brief bijvoorbeeld. Of zou het zijn dat in het tijdperk van de tablet wij geen brieven meer schrijven. Voor het geval dat er toch een brief geschreven moet worden is een pc natuurlijk té duur. Dus laat maar komen die typemachine…..:-)
Tablets zijn leuk voor informatie te lezen en spelletjes te spelen. Ook zullen er vast zakelijke toepassingen zijn. En wie weet kan ik straks mijn gordijnen automatisch open en dicht doen met de tablet. Maar er zijn dus ook functies waarvoor een pc meer geschikt is. Of je moet een los toetsenbord aan de tablet hangen.

Erik

Eigenlijk zou de titel dus moeten zijn ‘De cloud komt, de PC gaat niet helemaal’.. Overigens is stukken text intypen op een tablet nog steeds praktisch onmogelijk, dus zolang tablets geen toetsen hebben zullen ze niet verwijnen. Ik zie eerder een markt voor dunne laptops, die ook tablets zijn: de vernieuwing zit meer in het besturingssysteem dan in de hardware!

Ron Warink

Tablets zullen inderdaad een sprong maken in verkoopaantallen ten nadele van PC. Maar ook software zal een omwenteling maken. Zakelijke sales en marketing applicaties gaan de boventoon voeren, en met name in cloud. Ook ERP en CRM zullen steeds meer virtueel aangeboden worden. Het is niet voor niets dat wij van SEO Toprank hier al een tijdje in voorzien.

Michel

Er is ook een verandering gaande betreft invoer van data, het gaat steeds meer om eenvoudig, snel en digitaal. En dat gebeurt steeds meer met de pen(invoer met inkt maar wel digitaal) en eventueel de tablet erbij om informatie tot je te nemen. En inderdaad de cloud is niet meer weg te denken.

Anne

waar is die goeie ouwe tijd van de CRT monitoren van 1000 ton die je bureau domineerde… 😛 Lol, tablet is idd leuk, maar mist simpelweg de functionaliteit van een desktop Pc of Apple computer. Du moment dat de Tablet de zelfde functionaliteit heeft als een volwaardige PC (laptop) Apple, dan pas zullen de huidige PC’s e.d. verdwijnen imho:)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond