Deel dit artikel
-

TakeAway.com maakt beursblunder met foute cijfers

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, heeft in het recente kwartaalbericht verkeerde winst- en verliescijfers gepresenteerd.

Vanochtend moest het bedrijf van CEO Jitse Groen even door het stof richting beleggers. Met een extra beursbericht moest een verkeerde rapportage van historische cijfers worden gecorrigeerd.

Eind vorig jaar nam Takeaway.com concurrent Just Eat uit Engeland over. De reden was dat de bedrijven nagenoeg totaal geografisch aanvullend zijn en gezamenlijk een sterkere marktleider zijn. Om beleggers een beeld te geven van de resultaten van het fusiebedrijf creëerde Takeaway.com historische cijfers die teruggingen tot 2018. Door rekenfouten werden echter verkeerde winst en verlies gerapporteerd.

Over heel 2018 werd namelijk geen verlies van 73 miljoen euro geleden maar een winst geboekt van 112 miljoen euro. Niet ongunstig. Wat wel wrang is, dat het verlies over het eerste halfjaar van 2019 geen 27 miljoen maar 41 miljoen euro bedroeg. En als klap op de vuurpijl is het verlies over heel 2019 geen 96 miljoen euro, maar in werkelijkheid 302 miljoen.

Afzonderlijk, dus voor de fusie plaatsvond, hebben de bedrijven elk correcte cijfers gepresenteerd. Waar het fout ging, was bij het optellen van de afzonderlijke resultaten omwille van vergelijkbaarheid door financieel belangstellenden. Daar werden wat komma’s en punten verkeerd gezet.

Over het eerste halfjaar van 2020, zo maakte het bedrijf op 12 augustus bekend, boekte het een omzetstijging van 44 procent tot boven de miljard euro. Het nettoresultaat kleurt 158 miljoen euro rood. Bekeken vanuit operationeel perspectief kleurt het bedrijfsresultaat juist 133 procent zwarter met 177 miljoen euro. Just Eat Takeaway.com handelde 257 miljoen orders af, een plus van 32 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond