Deel dit artikel
-

Talpa gaat digitaal uitzenden

Het nieuwe televisiestation Talpa, onderdeel van Talpa TV, gaat als eerste omroep in Nederland volledig digitaal uitzenden. Alle programma's, promo's en commercials komen te staan op een centrale server in de studio van Talpa op het Hilversumse Mediapark. De server is via glasvezel verbonden met het kantoor van Talpa in Laren, een paar kilometer verderop, waardoor alle programma's op afstand zijn te bewerken.

In het kantoor van Talpa in Laren worden onder meer de promo’s voor de programma’s van de televisiezender geproduceerd. De grote bandbreedte van de glasvezelverbinding met Hilversum stelt Talpa in staat het geproduceerde beeldmateriaal niet alleen snel, maar ook ongecomprimeerd over de lijn te verzenden. Hierdoor blijft de kwaliteit van de beelden gewaarborgd en zijn er geen hoge kosten voor nabewerking. Ook voor nieuwe ontwikkelingen zoals hoge definitie televisie (HDTV) of themakanalen voorziet de glasvezelverbinding voldoende bandbreedte.

Voor het transport van de data is Talpa een samenwerking aangegaan met het Amsterdamse bedrijf Eurofiber. Eurofiber is een aanbieder van zogenoemde managed dark fiber-verbindingen in de Benelux. Per juli 2005 heeft het netwerk van het bedrijf een omvang van 3.300 kilometer en verbindt het 51 steden en zeven stadsnetwerken.

Talpa is de eerste omroep die digitaal gaat uitzenden. Het omroepproductiebedrijf (NOB) gebruikt sinds kort al wel glasvezel om supersnel video- en geluidsbestanden tussen Hilversumse omroepen en productiemaatschappijen uit te wisselen. NOB maakt gebruik van het netwerk van Glasvezelring Hilversum, dat eind vorig jaar de eerste kabels in de grond heeft gestopt. Dit netwerk heeft een snelheid van 1 gigabit per seconde.

Deel dit bericht

1 Reacties

Ines

Leuke ontwikkeling, maar niet zo uniek als wordt beweerd. Er zijn al een dozijn themakanalen waarvan de processen volledig digitaal zijn. NOB (voorzover het nog bestaat) is daar overigens niet de marktleider in, met name omdat ze nog uitgaan van het lineaire uitzend proces. Uitzending gemist wordt bijvoorbeeld nog van zender opgenomen, en dan pas weer on-demand ontsloten, terwijl je eigenlijk meteen vanuit je content systeem on-demand content wil kunnen exporteren naar internet en mobiel – ook als het niet op TV of radio is uitgezonden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond