Deel dit artikel
-

Taxidienst Uber start in Nederland

Amsterdam is de eerste stad op het Europese vasteland waar de taxi-applicatie Uber uit Amerika live gaat. Met een druk op de telefoon bestel je een privé-chauffeur. Bellen is voorbij.

Zoveel werd eerder deze week duidelijk toen Uber een Twitteraccount openende waaruit zijn Nederlandse intenties blijken. NU.nl pikte het nieuws op.

‘De lol van een Amerikaanse startup en de kans op aandelen in het bedrijf dat een nieuw Nederlands merk wordt’, zo promoten de Personeelsafdeing van Uber de vacature voor de Nederlandse markt waarin het zoekt naar iemand die het lokale netwerk moet opbouwen. Het gaat daarbij om een netwerk van bedrijven van chauffeurs-met-auto’s.

Uber is in Amerika actief in een dozijn grote steden en in Londen. Nu moet ook Amsterdam aan dat lijstje worden toegevoegd. De hoofdstad kent veel Amerikaanse bezoekers die de Uberapp uit hun thuisland ook in het buitenland willen kunnen gebruiken.

Een jaar geleden kreeg Uber pas echt tractie toen het in zijn vierde financieringsronde (37 miljoen dollar) een aantal grote investeerders aan boord kreeg. Onder hen: Jeff Bezos, Gary Vaynerchuck en Crunchfund.

De Nederlander Jelle Prins is sinds vier jaar betrokken bij Uber. Als adviseur is zijn rol vandaag de dag geen actieve meer. Hij bouwt sinds enige tijd aan zijn bedrijf Moop.

Er lijkt online een kleine taxi- en transportoorlog aan te wakkeren. Makers van mobiele apps storten zich op elkaars landen om daar marktaandeel te creëren. Hailo uit Engeland en MyTaxi uit Duitsland rollen momenteel hun diensten internationaal uit. In Nederland kennen we de taxi-applicatie TXXI. Daarmee lijkt bedenker Mangrove uit Rotterdam geen mondiale plannen te hebben.

Foto: jinterwas (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Guus

In Parijs zijn ze al een tijdje actief, Amsterdam lijkt me dus niet de eerste stad op het Europese vasteland waar ze live gaan.

Martin Voorzanger

TomTom heeft in 2011 TXXI overgenomen en recentelijk Taxi Butler gelanceerd voor horeca. Lijkt alsof er nog een speler bijkomt.

Verder zijn er in de US een aantal spelers zoals SideCar en Lyft die een p2p rideshare app bieden waarmee ze de concurrentie opzoeken met taxi. Wat daarvan de legal status is, is het meest onduidelijke.

En hoe groot is eigenlijk die straattaxi markt?

Patrick van Marsbergen

Volgens mij zijn de bronnen niet helemaal op de hoogte, want Uber is ook al actief in Parijs, volgens hun eigen website.

Erwin Boogert

Bedankt voor de aanvullingen en correctie. TomTom was me niet bekend en valt, als ik goed keek, niet uit de site op te maken. Parijs was een gevalletje kijken-met-de-neus.

In dit kader is het trouwens ook aardig om te zien hoe Daimler zich meer lijkt te focussen op (online georiënteerde) mobiliteitsdiensten: http://www.emerce.nl/bedrijven/daimler

sharifi

Geacht heer/ mevrouw.
Ik ben een taxi chauffeur met een mersedes wagon 2010 en wel graag met uber taxi werken ik woon in capelle a/ d ijssel wel ik graag informatie krijg aub
Mtv. Sharifi
Mij. 06 25268876

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond