Deel dit artikel
-

Binnenkort: een Uber voor artsen

Het online taxibedrijf Uber dient als inspiratie voor een nieuwe dienst voor artsen. Mogelijk kan binnenkort via een app een arts worden opgeroepen.

Uber is een luxe chaufeursbedrijf. Geregistreerde gebruikers kunnen via de app vervoer bestellen met een druk op de knop. Het bedrijf haakt in op beschikbare capaciteit van eigen rijders. Dat zijn zelfstandige chauffeurs met een eigen klantenkring. Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld ook privéchauffeurs.

Het nieuwe initiatief is van Oscar Salazar, die een wat onduidelijke rol heeft gespeeld bij de oprichting van Uber. Salazar zou al een kleine veertig artsen hebben geselecteerd.

De naam van het bedrijf is nog niet bekend, maar wordt vermoedelijk Housecall of Doctor Housecall.

In Nederland heeft enkele jaren terug korte tijd een proef gedraaid met SOS-arts in Amsterdam, een initiatief van ondernemer Arnold Verhoeven naar het Franse voorbeeld SOS-médecins. Daarbij kon een arts op afroep (maar niet via een app) langsgaan bij de patiënt, ongeacht of dat medisch noodzakelijk is. Omdat een grote lancering wettelijk niet was toegestaan, werd een beperkte start gemaakt in de zakelijke markt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moest hiervoor toestemming verlenen. De dienst viel onder de nieuwe beleidsregel ‘Zorg op afroep’, maar heeft geen vervolg gekregen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging had destijds zijn bedenkingen. De SOS-arts introduceerde een oplossing die niet toegankelijk was voor mensen met een smalle beurs. De beoogde elite-dokter bevordert een tweedeling in de zorg, stelde de vereniging.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond