Deel dit artikel
-

Techbaas Amazon: ‘Het start-upseizoen in de ruimte begint’

Het start-upseizoen voor techbedrijven die werken in, met en via de ruimte is geopend. “Een nieuwe generatie ruimtepioniers staat klaar om hun werk een kickstart te geven met cloudtechnologie”, schetst Amazon CTO Werner Vogels.

Gisteren maakte de Nederlander, werkzaam in de technische top van Amazon, de tien bedrijven bekend die in de komende maanden onderdeel zijn van Amazons Space Accelerator. De teams kunnen meedoen aan het mentorprogramma. Als prijs ontvangen zij tot honderdduizend dollar aan budget om te besteden bij AWS. Daarnaast worden ze doordrenkt met voor hen relevante cloudkennis.

Er waren 190 inzendingen uit 44 landen. De winnaars komen uit de VS en Europa. In grote lijnen vallen hun activiteiten in een van drie groepen. Dat zijn: autonome ruimterobots bouwen, helpen bij het opsporen van ruimteafval en het verwerken van data en inzichten uit de ruimte.

De ruimte wordt gezien als het volgende nog niet door de commercie ontgonnen gebied. Tot nu toe waren het overwegend overheden en onderzoeksinstellingen die zich hier bewogen. Vogels over de nieuw geopende wegen: “Bedenk eens hoe de opkomst van kleine satellieten in een keer enorme gedetailleerde datastromen veroorzaken die 24×7 binnenkomen. Ze geven informatie over onze planeet ongeacht het weer. Wat je er ook mee doet, de ontsluiting van kwaliteitsdata baant een weg voor een beter begrip van onze planeet.”

Amazon heeft zijn clouddienst AWS ingericht op het ontvangen van dit soort datastromen. Er zijn directe koppelingen gemaakt met satellietbedrijven, er zijn speciale apps voor ontwikkeld en mensen voor aangenomen. In essentie zijn start-ups in de ruimtebusiness niet veel anders dan aardse bedrijven. Ze betrekken hun data enkel uit een andere, wat minder toegankelijke bron.

De tien bedrijven, van wie een aantal al het stadium start-up is ontgroeid zijn: Cognitive Space, D-Orbit (IT), Descartes Labs, Edgybees, Hawkeye 360, LeoLabs, Lunar Outpost, Orbital Sidekick, Satellite VU en het Nederlandse Ursa Space (uit Delft).

Na afronding van dit acceleratorprogramma volgt er waarschijnlijk een volgende ronde.

De vertrekkend CEO en oprichter van Amazon laat zich volgende maand de ruimte in schieten door zijn eigen raketbouwer Blue Origin. Gisterenavond liep de veiling af van het laatste onbezette stoeltje.

Foto: NASA (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond