Deel dit artikel
-

‘Monopolie van Starlink dreigt in de ruimte’

De Franse ruimtevaartorganisatie Arianespace vreest dat het met satellieten zo druk wordt in de ruimte dat Starlink van SpaceX monopolist wordt.

Een op de drie satellieten die in een baan om de aarde cirkelen zijn in handen van SpaceX. Als je kijkt naar kleine satellieten, nodes die minder dan vijftig kilo wegen, dan zou dat zelfs vijftig procent zijn.

CEO Stéphane Israël van Arianespace legde deze cijfers vorige week voor aan de Verenigde Naties. Die organiseerde een congres over hoe de ruimte op duurzame wijze te ontwikkelen.

SpaceX heeft van de Amerikaanse toezichthouder FCC toestemming gekregen om in totaal 44.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen. Gezien het tempo waarmee de ruimtevaartbedrijf van Elon Musk lanceert, blijft er weinig ruimte over voor concurrenten.

Arianespace is de lanceerpartner van het Britse satellietbedrijf OneWeb. Net als Starlink levert dat breedbandinternet vanuit de ruimte over grote delen van de aarde. De Fransen lanceerden 176 OneWeb-satellieten in 2020 en 2021.

Foto: SpaceX (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond