Deel dit artikel
-

‘Techtoppers bouwen Nederlandse investeringen af’

Het is code rood in de Nederlandse techindustrie. De overheid heeft geen visie, noch strategie. Grote techbedrijven investeren niet meer en willen naar het buitenland, ziet ook Jeroen van Glabbeek van CM.com.

De directeur van het marketing- en telecombedrijf uit Breda luidt de noodklok op LinkedIn.

In zijn beleving is het één voor twaalf en soms al te laat.

“Zonder uitzondering zijn alle Nederlandse top techondernemers, die ik ken, hun investeringen in Nederland aan het afbouwen en die in het buitenland aan het uitbreiden, waardoor per saldo kennis en geld uit Nederland verdwijnt naar andere landen waar het beter voor elkaar is.”

Hij reageert hiermee publiekelijk op de beslommeringen rondom ASML, in ongekend grote techgigant uit Veldhoven. Dat wíl wel in Nederland blijven, maar krijgt nul support en perspectief van de overheid. CEO Peter Wennink spreekt op het hoogst mogelijke politieke niveau in de hoop de boel te redden. Maar hij constateert ook, en Van Glabbeek met hem, dat Nederland geen prettige vestigingsplek meer is die hem faciliteert.

De CEO van CM.com verwoordt de wensen van veel andere ondernemers als hij zegt dat: 1) werknemers opties willen kunnen geven aan medewerkers, 2) de expatregeling niet kan verdwijnen, 3) onbelast aandelen wil kunnen terugkopen uit de winst en 4) niet twee jaar ziekteverlof wil moeten doorbetalen.

“Ondanks dat, is er wel veel animo bij de oprichters en CEO’s om ons meer in te spannen om het vestigingsklimaat voor Tech bedrijven in Nederland te verbeteren, door bijeenkomsten te organiseren en mentoring aan te bieden aan start-ups en scale-ups. Ook investeren de oprichters van veel techbedrijven weer in andere techbedrijven.

Vanochtend maakte baggeraar Boskalis, een oer-Hollands bedrijf, bekend dat het een tweede hoofdkantoor gaat openen in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten. “Inmiddels zijn hier al bijna 300 collega’s met 20 verschillende nationaliteiten werkzaam. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verdubbelen.”

De hoofdkantoren van Shell en Unilever zijn al weg.

Gisteren werd duidelijk dat India maar graag onderdak biedt aan de nieuwe Nederlandse chipinvesteringen. De Nederlandse ambassade publiceerde een rapport hoe die samenwerking zou kunnen plaatsvinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond