Deel dit artikel
-

Telco Telia stuurt 2.000 man op AWS-les

De Scandinavische mobiele telecomaanbieder gaat tien procent van zijn werknemers trainen om te leren ontwikkelen op Amazon Web Services (AWS).

Dat is onderdeel van een bijscholingsprogramma waarmee de telco zich tevens gereed maakt voor veranderende vragen uit de markt. Waar bedrijven voornamelijk vroegen om connectiviteit, dataverbindingen, gaat het tegenwoordig om het ontsluiten van zakelijke toepassingen, data en processen.

Bovendien schetst Telia dat softwareontwikkeling in steeds kortere cycli plaatsvindt. Een cloudomgeving leent zich daar beter voor dan lokale eigen servers, of in jargon: on premise (on prem).

Bij Telia werkt al achthonderd softwareontwikkelaar die AWS gebruiken om cloudapplicaties te bouwen. Met het bijscholingsprogramma kan die capaciteit ruim verdubbelen. Dat geeft de Zweden een concurrerend voordeel op andere telco’s in de regio.

Naast Amazon AWS zoeken ook Google Cloud en Microsoft Azure actief toenadering tot de telecommarkt met hun clouddiensten. Hun datacentra huisvesten state of the art hardware en software en staan dichtbij de eindgebruikers. Telco’s kunnen daarom kiezen om niet zelf technische infrastructuur te bouwen en onderhouden, maar dat naar een externe specialist uit te besteden.

Achter de beweging naar de cloud is ook een ontwikkeling gaande die gebruikers minder afhankelijk maakt van één cloudomgeving. Kritische gebruikers spreiden hun eieren over meerdere cloudmandjes. Dat is een strategische afweging.

Foto: Pedro Szekely (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond