Deel dit artikel
-

Reclame en AWS grootste groeiers bij Amazon

Clouddiensten en het faciliteren van online reclame op zijn platform zijn de twee grootste groeiers in de kwartaalcijfers van Amazon. Bijna de helft van de omzet komt uit niet-retailactiviteiten.

Amazon wordt steeds meer een marktmeester die derden helpt om zijn platform te gebruiken. Steeds minder is Amazon zelf de partij die spulletjes inkoopt en deze vervolgens met een marge erop weer verkoopt. Sterker nog, deze retailtak laat voor het eerst een omzetdaling zien. Eén procent, maar toch.

De helft van Amazons omzet, zo laten de jongste kwartaalcijfers zien (PDF), komt uit handel in digitale en fysieke winkels: 71 miljard van de in totaal 137 miljard dollar. De andere helft niet. En juist die activiteiten laten dubbelcijferige groei zien.

– Diensten voor externe verkopers leverden 30,3 miljard dollar omzet op (+11%)
– Abonnementen op diensten als Prime, Ring en Blink genereerden in het vierde kwartaal 8,1 miljard dollar (+15%).
– Advertising – exploitatie van reclameruimte op Amazon, IMDb en netwerkpartners: 9,7 miljard dollar (+32%)
– Clouddiensten op AWS: 17,8 miljard dollar (+40%)

De totaalomzet kwam uit op 137 miljard dollar. Dat is 230 miljoen minder dan analisten verwachtten, maar dat drukt de stemming niet. Nabeurs staat het aandeel toch nog 4,5 procent hoger.

De nettowinst over de periode komt uit op 14,3 miljard dollar. Een groot deel daarvan komt echter niet uit Amazons operaties, maar uit waardestijging van Amazons participatie van twintig procent in Rivian. Dat bedrijf heeft nog nul auto’s of bestelbussen op de straat, maar krijgt van beleggers al een beurswaarde van 58 miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond