Deel dit artikel
-

Cijfers Tencent vallen flink tegen door Chinese censuur

De Chinese internetreus Tencent sluit, zoals al werd verwacht, een teleurstellend tweede kwartaal af. Weliswaar nam de omzet ten opzichte van vorig jaar met 30 procent toe naar omgerekend 10,6 miljard dollar, er werd 2 procent minder winst gemaakt en ten opzichte van het vorige kwartaal zelfs 23 procent minder winst (2,8 miljard).

Het gaat al enige tijd niet goed met het Chinese internetbedrijf. Het aan de beurs van Hong Kong genoteerde Tencent heeft sinds januari 150 miljard dollar aan marktwaarde zien verdampen. Een belangrijke inkomstenbron zijn games (veertig procent van de omzet) en op dat gebied heeft Tencent nogal wat tegenslag te verduren.

Dagen nadat de nieuwe klapper Monster Hunter: World was verschenen, moest die van de Chinese toezichthouders uit de roulatie worden genomen na tal van (niet nader toegelichte) klachten. Tencent had de titel in licentie voor zijn WeGame platform.

Ook met de megahit PlayerUnknown’s Battlegrounds heeft van de Chinese toezichthouder nog geen goedkeuring gekregen. De vrees van de autoriteiten is dat de game verslavend is voor kinderen.

De omzet uit games nam dan ook af in het afgelopen kwartaal, vooral pc games moesten 5 procent inleveren en ten opzichte van het vorige kwartaal 8 procent (pdf).

Naast Tencent hebben trouwens ook andere gamebedrijven last van de Chinese censuur, zoals Ubisoft en Frontier Development. China is een markt met miljoenen gamers en een omzet van 38 miljard dollar.

De chatdiensten WeChat en Weixin blijven populair: het aantal gebruikers steeg 9,9 procent naar ruim 1 miljard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond