Deel dit artikel
-

Thomas Cook wil meer verkoop via internet

Reisorganisatie Thomas Cook heeft zich ten doel gesteld het aantal online boekingen te verhogen. Momenteel bedraagt dat rond de vijf procent, dit moet in de komende twee jaar stijgen tot vijftien procent. "Een zichzelf respecterende reisorganisatie kan niet meer zonder internet", aldus directievoorzitter Steven van der Heijden.

Van der Heijden deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie, zo meldt het ANP. Gevraagd naar het aantal reizen dat momenteel via internet wordt geboekt zei hij: "Het ligt ergens rond de vijf procent."

Thomas Cook heeft in Nederland de merken Neckermann, Vrij Uit en Belvilla en geldt als de tweede reisorganisatie van het land. Het verwacht dit jaar ruim 1,8 miljoen reizen te verkopen, een groei van twee procent ten opzichte van vorig jaar. De totale omzet van het bedrijf zou dit jaar op 740 miljoen euro uitkomen.

De reisorganisatie is online actief met sites voor Neckermann , Vrij Uit en Belvilla , verder heeft het de koopjessite Vakantiedirect.nl en ook een site voor een 'reiscaféformule' die het heeft opgezet in Rotterdam. Het gaat hierbij om een combinatie van een grand café, restaurant, lounge en een Thomas Cook reisbureau onder de naam Zin. Doel is om een algehele vakantiesfeer te creëren, online is de zaak te vinden op Zin-reizenenspijzen.nl .

Het sterker inzetten op online verkoop betekent wel dat Thomas Cook ingaat tegen belangen van reisbureaus. Reisbureaus zijn bang omzet te verliezen als de moederbedrijven ook vakanties online gaan verkopen. Die houding is volgens Van der Heijden inmiddels veranderd. Medewerkers zouden inzien dat "een zichzelf respecterende reisorganisatie niet meer zonder internet kan".

Andere grote reisorganisaties als TUI Nederland (Holland International, Arke) en De Jong Intra Vakanties hebben het online boeken beperkt gehouden. Bij Holland International en Arike kunnen alleen vakanties tot twee maanden vooruit geboekt worden, dit gebeurt via een samenwerking met Lastminute.nl. Op de site van De Jong Intra Vakanties is het alleen mogelijk een vakantie te reserveren.

Bij Thomas Cook was gisteren niemand bereikbaar voor een toelichting op de internetplannen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Erwin van Lun

Een goede zet van Thomas Cook. Ondanks dat de traditionele reiswereld nu pas de kracht van het Internet ontdekt is het nog niet te laat. Een aardige parallel is te trekken met online-directories. Scoot, een nieuw online-merk, gaf het goede voorbeeld en vormde een bedreiging voor Gouden Gids. Uiteindelijk bleek de merkkracht van dit merk veel groter en kondigde Scoot vandaag aan de kantoren de in Benelux te sluiten. Oppassen dus voor de online reisbureau's. Zij zullen (ook) een top-op-mind positie moeten gaan verwerven.

Paul Arts

Goed nieuws. Erwin's opmerkingen over de reisbranche zijn terecht (een beetje aan de late kant), maar de vergelijking met nieuwe online aanbieders als Scoot klopt niet helemaal. Met name 'traditionele' bedrijven die zich ook op internet profileren blijken succesvol. De combinatie van clicks & bricks is in deze fase van het internetgerelateerde consumentenvertrouwen een succesvolle. Merken als bijvoorbeeld Neckermann en Vrij Uit hebben reeds een beperkte relatie met de consument en kunnen internet als distributiekanaal goed gebruiken om deze relatie te verdiepen. Natuurlijk blijft het belangrijk voor deze partijen om de relatie met de reisagent, het traditionele distributiekanaal voor merken als Neckermann en Vrij Uit, in stand te houden. Echter ook de reisagenten dienen in multichannel te gaan denken en de opportunity die internet biedt als kans te gaan zien ipv bedreiging.

Erwin van Lun

Reisorganisaties met een bestaand, sterk merk, een reeds bestaande relatie met de klant en (relaties met ) reisbureau's hebben inderdaad geweldige kansen. Door het goed benutten van deze kansen vormen zij een bedreiging voor de online reisbureau's die het voordeel niet hebben van een top-of-mind positie in 'reisland'. Dat is de vergelijking met Scoot vs Gouden Gids die ik trok. In een ander scenario zou het instappen van traditionele merken het algemeen vertrouwen van de consument in boekingen via Internet verhogen en daarmee de online-branche in z'n geheel een impuls geven. In die zin zouden online reisbureau's juist blij moeten zijn met deze stap.

Tim Haas

Beste Paul, Mag ik je erop wijzen dat wereldwijd gezien de grootste travelagent een online agent is. Namelijk expedia.com.

Johan Miener

Een fantastisch initiatief van Neckermann. Het heeft weliswaar veel te lang geduurd. Maar het resultaat mag er zeker zijn. Gebruiksvriendelijk, gemakkelijk en overzichtelijk en zeer compleet. Stukken beter dan TravelPlanet (van TUI en KPN). Neckermann-reizen.nl en elmarreizen.nl maken het voor de consument zeer makkelijk online de vakantie te boeken. In de wandelgangen heb ik gehoord dat Neckermann wel een fikse boeting heeft gehad voor het keihard passeren van al zijn reisbureaus in Nederland door deze fantastische online boekingsmogelijkheid. Ook Globe Reisburo (van Oad) timmert hard aan de weg op dit moment met hun online zoek en boek-systeem. Iets ingewikkelder dan Neckermann, maar wel heel interessant om te volgen. Het gaat dan eindelijk echt gebeuren dat de macht bij de Nederlandse consument komt te liggen en niet meer bij die domme reisbureaus, die soms nee verkopen terwijl je via Internet makkelijk nog een reisje kan boeken. Keep up the good work, Thomas Cook. Nu het aanbod van vrijuit nog volledig online zetten dan kunnen alle autovakantie-liefhebbers ook via Internet hun reisje boeken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond