Deel dit artikel
-

ThreeFivePhotonics maakt doorstart

De Eindhovense chipmaker ThreeFivePhotonics, die in juli in surseance van betaling geraakte, ziet kans een doorstart te maken. Het bedrijf gaat samen met de Amerikaanse branchegenoot ASIP en heeft een nieuwe investering van 7,5 miljoen dollar gekregen van onder meer Gilde IT Fund.

Het instorten van de markt voor chips in de afgelopen twee jaar werd ThreeFivePhotonics in de zomer bijna fataal. Het bedrijf dat in 2001 werd opgericht als afsplitsing van de TU Delft en diende in juli surseance aan te vragen, een jaar nadat Time Magazine het bedrijf nog had getypeerd als een van Europa's veelbelovende technologiebedrijven.

ThreeFivePhotonics werkt aan een verbeterde versie van de chips, onder de noemer 'optische miniatuur chips'. Het materiaal dat het hierbij gebruikt – indium phospide – wordt veel geschikter geacht voor optische functies dan silicum. Ook het Amerikaanse ASIP ontwikkelt op een soortgelijke manier chips.

“De fusie met ASIP en de aanvullende financiering stellen ons in staat om door te gaan met de ontwikkeling en fabricage van geheel opto-elektronische chips”, zegt Wouter Deelman, directeur van ThreeFive Photonic. “Nadat de markt voor opto-elektronische componenten was ingestort van 8 miljard dollar in 2000 tot 1,5 miljard dollar nu in 2003, werd een consolidatie in de industrie zoals nu ook in ons geval onontkoombaar.”

ThreeFivePhotonics kreeg een half jaar na de start 7 miljoen euro kapitaal van Gilde IT Fund en Atlas Venture. Beide investeringsmaatschappijen springen nu opnieuw bij, met 7,5 miljoen dollar, en sluiten zich daarbij aan bij de partijen die ASIP financierden, waaronder Intel Capital, Nokia Venture Partners en Finaventures. In juli van dit jaar verwierf ASIP nog 16 miljoen dollar aan nieuw kapitaal bij zijn financiers.

Jeff Andrews, investment principal van Atlas Venture verklaart: “Onze investering eerder in ThreeFive en nu in ASIP illustreert onze overtuiging dat de gecombineerde onderneming de potentie heeft een optische chips speler van formaat te worden in deze industrie.”

Het gecombineerde bedrijf zal geleid worden door ceo Mike Decelle van ASIP. Deelman wordt general manager Europa van ASIP en blijft directeur van ThreeFivePhotonics. Deelman zal ook toetreden tot de Raad van Bestuur van ASIP, hetzelfde geldt voor Andrews van Atlas Venture.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond