Deel dit artikel
-

Thuiskopieheffing in strijd met Europese regelgeving (update)

Stichting de Thuiskopie mag niet op álle beeld- en geluidsdragers een thuiskopievergoeding heffen. De rechtbank Den Haag heeft vanochtend bepaald dat dit alleen mag op data-cd’s en dvd’s die ook daadwerkelijk bestemd zijn voor het maken van een thuiskopie.

Het huidige stelsel van thuiskopieheffing op alle data-cd’s en dvd’s, ongeacht of die voor consumenten of professionele gebruikers bestemd zijn, is in strijd met de wet.

Stichting de Thuiskopie, in Nederland belast met het innen van de thuiskopieheffing als vergoeding voor auteursrechten, daagde Imation, importeur en verkoper van optische dragers als data-cd’s en dvd’s, voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over levering van blanco data-cd’s en dvd’s.

De Haagse rechtbank stelt echter dat Imation geen vergoeding verschuldigd is voor de levering van data-cd’s en dvd’s aan professionele klanten. De rechtbank stelt dat voorzover Imation in het verleden thuiskopievergoeding heeft afgedragen voor leveringen aan professionele partijen, verrekening met huidige openstaande bedragen is toegestaan. De rechtbank gelast beide partijen opnieuw voor de rechtbank te verschijnen om vast te stellen welke bedragen over en weer gevorderd mogen worden.

Volgens Arnout Groen, de advocaat van Imation, heeft de uitspraak ook gevolgen voor de nieuwe Thuiskopieregeling die Nederlanders sinds 1 januari moeten betalen voor het gebruik van smartphone, tablet of pc. In die regeling is een heffing van 0,03 euro vastgesteld voor cd-r’s en dvd’s, ongeacht welk gebruik daaraan ten gronslag ligt.

Of de Stichting Thuiskopie in hoger beroep zal gaan is niet bekend. De stichting heeft telkens gezegd dat als Imation mag overgaan tot verrekening, ook andere partijen claims zullen indienen en het faillissement wellicht een feit is. De rechter vond dit geen valide argument.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jaap van Goor

Wij hebben destijds een verklaring kunnen invullen en dan hoefden wij voor de productie van onze eigen cd’s met onze eigen software geen heffing te betalen. Dat ging via de fabriek van de cd’s. Maar ik vond het destijds wel erg “brutaal” dat wij allemaal verklaringen moesten gaan ondertekenen voor iets dat van ons is. Nog brutaler is het echter dat als je als uitgever van cd’s vervolgens bij Thuiskopie jouw deel in de heffingen wilt opvragen dat feitelijk onmogelijk is, tenzij je lid bent bij een van de branche-organisaties. Nederland kent ook het principe van vrijheid van vereniging en dus ook van vrijheid om je niet aan te sluiten bij dergelijke dure clubs, die dan ook nog eens je omzet en aantal werknemers willen weten om zo het lidmaatschap vast te kunnen stellen.
Feitelijk dus een stukje diefstal. De consument die thuis een kopie van onze cd maakt, betaalt daar aan Thuiskopie een bedrag voor, maar als wij als rechthebbende dat bedrag willen innen kan het niet.
Dergelijke organisaties zijn niet meer van deze tijd en om een faillissement zal ik dus geen traan laten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond