Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org blij met stemming PSD2

De Tweede Kamer heeft afgelopen week positief gestemd over de Payment Service Directive 2 (PSD2). Deze nieuwe Europese betaalwet geeft financiële instellingen de mogelijkheid om de betaalgegevens van consumenten te gebruiken, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een saldocheck of het doen van een betaling.

Belangenorganisatie Thuiswinkel.org is blij dat PSD2 eindelijk door de Tweede Kamer is. ‘De Europese markt wordt voor onze leden steeds belangrijker en door PSD2 verloopt het cross-border betalen straks vrijwel zonder enige frictie. Dit kan natuurlijk een enorme conversieboost opleveren voor webwinkels.’

PSD2 had eigenlijk in januari al ingevoerd moeten worden in de Europese lidstaten, maar liep vertraging op door de indiening van enkele moties en amendementen. Zo werd er om een algeheel verbod op betaaltoeslagen (surcharging) verzocht, maar dit verzoek is enkele weken geleden al door nagenoeg de hele kamer afgewezen.

Kamerleden waren wel kritisch op de Europese richtlijn. Vooral het onderwerp Access to the Account (XS2A) kwam uitgebreid ter sprake. De Kamer heeft via moties en amendementen de banken verzocht om tools te ontwikkelen die de consument de regie moeten geven over met wie ze hun gegevens delen. Het is nu echter aan de toezichthouders om te bepalen in hoeverre banken gehoor mogen geven aan deze oproep.

Na de instemming van de Tweede Kamer gaat PSD2 nu naar de Eerste Kamer voor een definitieve afhandeling.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond