Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org ongelukkig met uitstel SEPA

Thuiswinkel.org is verbaasd over het Europese voorstel om banken nog zes maanden extra te geven voor de overstap naar het Europees betalingssysteem SEPA.

Het voorstel gaat tegen het advies in van de Europese Centrale Bank (waar alle nationale banken zich er tegen uitgesproken hadden). In Nederland hebben ook VNO-NCW en MKB-Nederland zich tegen voorstel uitgesproken. Omdat het nog maar de vraag is òf en wanneer dit voorstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen, leidt dit voorstel in de ogen van de branchevereniging tot onrust en ‘het gevaar dat ondernemers die nog niet of pas net begonnen zijn door dit voorstel misschien worden verleid om achterover te leunen’.

In Nederland is de IBAN-migratie vergevorderd. In december ging ongeveer tachtig procent van de overschrijvingen en 50 procent van de incasso’s geheel volgens de nieuwe SEPA-standaarden. Het overgrote deel van bedrijven, zo’n zestig- tot tachtigduizend, dat nu nog niet klaar is kan de einddatum van 1 februari halen. Mits de eindsprint doorgaat zoals ingezet in december. De ondernemers die de overstap echt niet halen, kunnen de komende twee weken benutten om met hun bank alternatieven te bespreken en bijvoorbeeld het gebruik van een conversiedienst te regelen.

Verenigd in het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NFS) blijven alle betrokken partijen in Nederland, waaronder Thuiswinkel.org, zich naar eigen zeggen inzetten op voltooiing van de overgang naar IBAN/SEPA per 1 februari aanstaande. Dat is conform de oproep van de Europese Centrale Bank die alle marktpartijen heeft opgeroepen om dit traject dan af te ronden. Daarmee wordt voorkomen dat de banken een half jaar langer dan gepland twee systemen in de lucht naast elkaar moeten houden. Dat zijn onnodige kosten. ‘Verder is het voor alle ondernemers die hard gewerkt hebben om op tijd klaar te zijn nogal zuur dat trage collega’s min of meer beloond worden voor hun afwachtende gedrag.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim Roffel

Als Thuiswinkel.org echt om de belangen van de webwinkels geeft zou ze pleiten om SEPA niet te laten doorgaan. Het is een onmogelijk project dat het moeilijker maakt om online te betalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond