Deel dit artikel
-

Online ticketverkoper wint databankgeschil met Ryanair

Ryanair heeft alsnog het hoger beroep verloren tegen het Nederlandse bedrijf PR Aviation. Dat mocht van de rechtbank geen tickets meer verkopen voor vluchten van de Ierse prijsvechter.

In 2010 moest Wegolo, toen nog een dochter van PR Aviation, van de meervoudige kamer van de rechtbank Utrecht met onmiddellijke ingang stoppen met het gebruiken van vluchtgegevens van Ryanair voor haar bemiddeling bij het boeken van vluchten. Dit op straffe van 5.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro.

De Ieren vonden dat bemiddeling van Wegolo de reputatie van Ryanair bij de consument als ‘de goedkoopste’ zou kunnen schaden en de bedrijfsvoering van Ryanair zou kunnen verstoren. De vliegtuigmaatschappij zegt dat het particulieren de goedkoopst mogelijke prijs wil aanbieden. Wegolo vroeg echter een bemiddelingsvergoeding en onthield volgens de Ieren ‘besparingsopties’ aan de consument.

De Ieren stelden aanvankelijk dat PR Aviation door het opvragen en hergebruiken van de gegevens van de databank van Ryanair inbreuk maakt op de databankrechten van Ryanair en door sites als die van PR Aviation schade lijdt.

PR Aviation heeft wel erkend dat de gegevensverzameling van Ryanair kan worden aangemerkt als een ‘opschriftstelling’. De gegevens komen daardoor in beginsel in aanmerking voor auteursrechtelijk bescherming als ‘geschrift’ in de zin van de Auteurswet.

Het vonnis was extra zuur omdat PR Avitation ten tijde van de rechtszaak geen eigenaar meer was van Wegelo. De huidige eigenaar Elsy Arres BV uit Oosterhout heeft de websites overgenomen, maar was juridisch niet aansprakelijk.

Het hof in Arnhem heeft nu een streep gehaald door het vonnis van de rechtbank. De rechters vinden dat er sprake van normaal gebruik van de gegevensverzameling. Per zoekopdracht van een klant worden vluchtgegevens opgevraagd, zoals de klant dat zelf ook zou doen als hij rechtstreeks gebruik zou maken van de Ryanair website. PR Aviation stelt volgens het hof terecht dat de overname van gegevens daarbij geschiedt ‘in overeenstemming met het eigenlijke doel van de openbare beschikbaarstelling van de gegevens door Ryanair, namelijk het verschaffen van informatie over haar vluchten aan consumenten en het gebruik van die informatie door consumenten voor het verrichten van een boeking.’

Daarbij is nog van belang dat niet valt in te zien dat PR Aviation door dit gebruik de reputatie van Ryanair schaadt of Ryanair de mogelijkheid onthoudt om zelf aanvullende diensten te verkopen. Ten slotte mag niet over het hoofd worden gezien dat PR Aviation door haar informatie- en bemiddelingsdiensten potentiële reizigers op het aanbod van Ryanair wijst, boekingen faciliteert en daarmee Ryanair ook klanten bezorgde.

Ryanair is ook veroordeeld tot betaling van de kosten die PR Aviation heeft gemaakt, in totaal iets van 65.000 euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

Carla van den Berg

Goed nieuws voor de OTA’s!
Gefeliciteerd PR Aviation

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond