Deel dit artikel
-

TikTok en WeChat toch verboden in VS

Het Amerikaanse Ministerie voor Handel verbiedt vanaf zondag het gebruik in de VS van zowel TikTok als WeChat. Vanaf zondag mogen beide apps niet meer in de Amerikaanse appwinkels worden aangeboden. De maatregel kan nog worden teruggedraaid door president Trump.

Buiten de VS mogen Google en Apple de apps gewoon blijven aanbieden.

De reeds geïnstalleerde apps van TikTok blijven werken tot 12 november, al mogen geen updates worden aangeboden. Dat geeft met name ByteDance, eigenaar van TikTok, in elk geval de gelegenheid om alsnog te onderhandelen over een mogelijke verkoop van de Amerikaanse activiteiten. Ook alle in de VS opgeslagen gebruikersgegevens blijven voorlopig beschikbaar.

Voor WeChat gelden de volledige beperkingen al vanaf zondag. De app zal dan vermoedelijk niet meer goed functioneren. Het zakelijke gebruik van WeChat wordt overigens weer niet verboden, dat wil zeggen zolang bedrijven als Walmart en Starbucks zich blijven richten op Chinese consumenten.

WeChat eigenaar Tencent mag ook gewoon zaken blijven doen in de VS met andere activiteiten zoals games. Het bedrijf heeft met betrekking tot WeChat tot nu toe geen voorstel gedaan aan de Amerikaanse regering en zal dat vermoedelijk ook niet doen.

TikTok heeft in de VS 100 miljoen gebruikers, evenveel als Europa. WeChat heeft 19 miljoen Amerikaanse gebruikers, veelal Chinees-Amerikanen die met het thuisfront communiceren. Sommigen zijn uit voorzorg al uitgeweken naar andere apps.

Het verbod is een voortvloeisel van het decreet dat president Trump op 5 augustus ondertekende in verband met de nationale veiligheid. Het Ministerie van Handel kreeg 45 dagen om te bepalen wat er moet gebeuren. Op 20 september loopt de deadline af.

Achter de schermen wordt intussen nog druk onderhandeld. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, zou volgens Amerikaanse media hebben aangedrongen op goedkeuring van de deal die TikTok met databasebedrijf Oracle wil sluiten. Daarbij gaat Oracle de data beheren, maar blijft TikTok grotendeels in Chinese handen. President Trump was daar woensdag geen voorstander van.

Interim CEO Vanessa Pappas van TikTok heeft inmiddels via Twitter Facebook en Instagram uitgenodigd om een front te vormen tegen wat zij noemt een ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond