Deel dit artikel
-

TNW: Lowlands voor geeks

Het succes van The Next Web, het tweedaagse techfest van Boris Veldhuijzen van Zanten en Patrick de Laive, valt alleen al af te lezen aan de alsmaar groeiende omvang van het evenement. Ooit paste het hele festival in De Gashouder in Amsterdam, vorig jaar waren er al tenten en barakken aan vastgebouwd, dit jaar vormde The Dome het middelpunt van een aanpalend festivalterrein compleet met catering en demopodia. En meer dan ooit drong de vergelijking met Lowlands op.

Het belangrijkste verschil: in plaats van muziek, ook al waren er voldoende sessies gewijd aan muzikale innovaties, ging het over technologie. In de meeste brede betekenis van het woord. De naam The Next Web dekt de lading al niet meer, getuige lezingen met titels als The Sixth Sense: How to Become a Cyborg, Creativity is the New Literacy, Training To Fight The Robots en How Self-Driving Cars Are Turning More Than Transportation Upside-Down (alleen vandaag al).

Voor alle sprekers gold dat ze met passie over hun onderwerp spraken, hoe excentriek soms ook. Stephanie Alys van Mystery Vibe vertelde gisteren over haar virtuele seksspeeltjes. De Chief Pleasure Officer beloofde dat alle gebruikersdata wordt geanonimiseerd.

Lucien Engelen, directeur van het Radboud REshape Innovation Center, voorspelde vrijdag dat de volgende generatie AirPods van Apple vol sensoren komen te zitten die onze gezondheid aanhoudend controleren. Zoals ook het winkelkarretje dat straks zal doen en ons in de supermarkt tijdig waarschuwt voor voeding die niet gezond voor ons is.

Datawetenschapper en YouTuber Siraj Raval waarschuwde dat kunstmatige intelligentie in handen van bedrijven en overheden ons kan vernietigen, Terminator-stijl.

Ja, zelfs een complete lezing werd gewijd aan het fenomeen emoji. Jeremy Burges, van Emojipedia en lid van het Unicode comité, vertelde waarom het zolang duurde voordat een olifant als emoji werd geaccepteerd.

En natuurlijk kreeg presentator Pep Rosenfeld (Boom Chicago) de lachers op de hand toen hij Donald Trump (collega Greg Shapiro) een paar staatsgeheimen wilde ontfutselen.

Het serieuze werk speelde zich intussen grotendeels in besloten sfeer af. Er werden iets van 3800 1 op 1 sessies opgezet tussen de aanwezige startups en investeerders. Tachtig startups mochten pitchen aan een jury die – ook al is TNW geenszins een Nederlands festival, met zelfs grotendeels buitenlandse bezoekers – twee Nederlandse startups Eccentrade en MiniBrew uitriep tot Startup Competion Winner.

De foto’s zijn van Janus van den Eijnden, Beto Ruiz Alonso en Dan Taylor.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond