Deel dit artikel
-

Toegang tot filmsite Movielink alleen vanuit VS mogelijk

De maandag gestarte filmsite Movielink, waaraan vijf grote Hollywood-studio's deelnemen, is alleen toegankelijk vanuit de VS. De movies-on-demand service zou zo problemen met Europese filmdistributeurs willen vermijden.

Wie van buiten de VS Movielink wil bezoeken, stuit op een scherm met de mededeling dat de dienst momenteel nog niet toegankelijk is voor gebruikers van buiten de VS. De vijf betrokken filmstudio's zouden zo problemen met filmdistributeurs in Europa en Azië willen vermijden. Movielink zegt een alternatief te willen bieden voor filmpiraterij via online peer-to-peer diensten. Ook zijn de digitale videodisc-branders in opmars waarmee consumenten films op hun eigen DVD's kunnen branden. Tot slot is er software op de markt om de kopieerbeveiliging van DVD's te kraken.

Movielink wil de strijd hiermee aanbieden met betrouwbare technologie, korte downloadtijden en een goede klantenservice. "We hopen dat videopiraterij niet zo'n onderdeel gaat vormen van de cultuur als muziekpiraterij", <a href="
http://online.wsj.com/article/0,,SB1036963204998126188,00.html?mod=technology_main_whats_news” target=”_blank” class=”news-text”>zegt CEO Jim Ramo tegen The Wall Street Journal. De steun van de grote studio's moet ook de strijd tegen kleinere aanbieders van movies-on-demand gemakkelijker maken.

Vijf van de grootste Hollywood-studio's zijn gezamenlijk eigenaar van Movielinkt: Sony Pictures Digital Entertainment, Warner Bros (van AOL Time Warner), SA Universal Pictures (Vivendi Universal), Paramount Pictures (Viacom) en Metro-Goldwyn Mayer. Grote hits die deze grote spelers recent maakten zijn onder meer Ocean's Eleven en meervoudig Oscarwinnaar A Beautiful Mind. Century Fox (News Corp) en Walt Disney doen echter niet mee. De laatste werkt aan zijn eigen site: Movies.com.

Gebruikers van Movielink kunnen voorlopig kiezen uit een catalogus met 175 films. Voor een bedrag van tussen de 1,99 en 4,99 dollar per film (te betalen per credit card) kan de consument een film downloaden. Na betaling heeft hij dertig dagen om de film te bekijken. Wanneer de film eenmaal wordt afgespeeld, heeft de consument hem 24 uur tot zijn beschikking. IBM verzorgt de techniek van Movielink. De films zullen over het algemeen pas online beschikbaar zijn nadat ze eerst als video en DVD zijn uitgekomen.

De dienst is niet onomstreden. Concurrent Intertainer daagde Movielink voor de rechter omdat de grote studio's met hun site aan concurrentievervalsing zouden doen. Intertainer heeft grote namen achter zich staan als Microsoft, Intel, General Electric en opvallend genoeg opnieuw Sony. De antitrust-afdeling van het Amerikaanse ministerie van justitie is een onderzoek gestart naar Movielink. De uitkomst daarvan is nog onduidelijk.

Deel dit bericht

3 Reacties

joost

Ik heb zo'n filter ook al een keer bij Whirlgirl gezien. Erg vervelend en niet echt vriendelijk. Je kan zo'n filter meestal omzeilen door een gratis Amerikaanse proxy te gebruiken in je browser. Gratis proxies zijn onder andere {hier; http://tools.rosinstrument.com/proxy/ } te vinden. Ik heb het niet op Movielink geprobeerd, maar op Whirlgirl werkte het perfect.

Steven De Freiaar

Het wordt tijd dat de filmdistributeurs staken met de verdeling van de wereld met haar release regionen. Het is een asociale maatregel om vrije handel en concurrentie te beperken, en in strijd met de EU wetgeving. In Australie zijn deze bedrijven al op hun vingers getikt.

Steven De Freiaar

Daarnaast is het publiek beperkt tot klanten met een Windows PC met de buggy, lekke en spyware Windows Media Player. Heel slim (not) om als startup meteen 40% van je markt te negeren. Alsof Videoland alle linkshandige klanten zou weren omdat ze het DVD doosje zo moeilijk open kunnen krijgen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond