Deel dit artikel
-

Toename online omzet vooral bij multichannelers

In het derde kwartaal van 2022 nam de online omzet van de detailhandel met 3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2022 was deze omzet juist lager dan een jaar eerder, zo meldt het CBS.

Aan het begin van de coronacrisis nam de omzet van online verkopers toe, maar dit stabiliseerde in het tweede kwartaal van 2021.

De toename van de online omzet in het derde kwartaal van 2022 kwam door de winkels die zowel online als in fysieke winkels verkopen (multi-channelers). Daar was de online omzet zelfs 9 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021. Winkels die uitsluitend online verkopen zetten slechts 1 procent minder om.

De hogere omzet komt grotendeels door de gestegen prijzen. Dat beeld geeft ook de fysieke detailhandel. Die zette in het derde kwartaal van 2022 ruim 4 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het volume met bijna 4 procent af. Er werd dus minder gekocht. Bij drogisterijen en kleding- en schoenenwinkels nam het volume van de verkopen wel toe.

In de foodsector nam de omzet met 8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, maar het volume van de verkopen daalde met ruim 3 procent. Vooral speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, kampten met een dalend volume, terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef aan een jaar eerder. Supermarkten zetten wel meer om, maar ook daar daalde het volume en kwam de omzetstijging door de hogere prijzen.

Ook is te zien dat consumenten minder grote uitgaven doen. Meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en in witgoed zetten juist minder om dan een jaar eerder. Het volume daalde eveneens in deze branches, bij meubelzaken met bijna 17 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond