Deel dit artikel
-

TomTom waarschuwt voor tegenvallende cijfers

TomTom gaat de boekwaarde van het overgenomen kaartenbedrijf Tele Atlas verlagen. Tegenvallende verkoopcijfers in Europa en Amerika dwingen het bedrijf daar toe.

Door achterblijvende vraag naar navigatie-apparatuur in het Westen moest TomTom vanochtend een omzet- en winstwaarschuwing afgeven.

Beleggers beloonden het bericht met een koersstijging van, halverwege de ochtend, 6,1 procent.

De omzet in het vierde kwartaal zal niet tussen de eerst verwachte 1,75 en 1,85 miljard liggen, maar tussen de 1,66 en 1,68 miljard. Dat is een bijstelling naar beneden van zo’n 7,5 procent.

De bruto winst-marge gaat omlaag naar 19 à 20 procent, wat eerst 20 à 24 procent was.

Voorts maakte het Amsterdamse bedrijf bekend af zullen waarderen om Tele Atlas. Hoe groot die last zal zijn, wordt nog bestudeerd. In mei 2008 gaf eurocommissaris Kroes groen licht voor de overname ter waarde van 2,9 miljard euro.

TomTom ziet de totale markt krimpen van 18 miljoen naar 17 miljoen verkochte routegidsen. Het bedrijf verwacht dat zijn marktaandeel in Europa (46 procent) en Amerika (24 procent) ongewijzigd blijft. Over heel 2008 verwacht TomTom dat het 12 à 13 miljoen navigatiehulpjes verkocht.

Foto: erwinboogert (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruben van Diermen

TomTom kan de consumentenprijs wel verlagen, de marges zijn toch hoog genoeg.Ook last van de crisis zeker. Ruben van Diermen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond