Deel dit artikel
-

Top 200 merken ontberen mobiele sites

De overgrote meerderheid van de top 200 merken in Nederland heeft geen mobiele site. “Onbegrijpelijk”, reageert IAB Nederland, dat ziet dat het bedrijfsleven zich niet aanpast aan consumentgedrag.

Tachtig procent van de grootste merken heeft geen mobiele website of een site die voor mobiele dragers is geoptimaliseerd. Adverteerders missen ook massaal de aansluiting met consumenten, van wie zestig procent een smartphone heeft.

IAB taskforce Mobile-voorzitter Michiel Ebeling hierover: “Mobiel wordt steeds meer het primaire kanaal voor consumenten. De eerste stap om hierop als bedrijf en merk in te spelen, is een goed werkende mobiele website. Die moet op de smartphone goed leesbaar zijn. Het is dan ook onbegrijpelijk dat slechts twintig procent van de top 200 merken een mobiele website heeft.”

De IAB-werkgroep onderzocht honderden websites op de vraag of ze goed leesbaar zijn met mobiele dragers. Dat blijkt niet het geval. Gevolg: ‘Veel mobiele banners verwijzen nu nog naar desktopsites die op mobiel amper te lezen zijn. De conversie van dit soort campagnes zal dan ook laag zijn.’ Kortom: gemist omzetpotentieel.

Foto: Claire S. (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

Hugo

Wat mij persoonlijk vaak opvalt is hoe je op bijvoorbeeld een iPad word gedwongen om een mobiele site te bekijken, zonder mogelijk naar een desktop versie, er valt dus ongetwijfeld een hele hoop te winnen op relatief eenvoudige wijze.

Chantal

Wat wordt in dit geval verstaan onder ‘mobiele site’? Veel bedrijven gebruiken lelijke standaard oplossingen die een site omtoveren naar een web app. Ik zeg responsive design toepassen!

Peter J. Fontijn

Mobiele site is wat mij betreft een mobiel vriendelijke website waarop je alles fatsoenlijk kunt lezen zonder te hoeven ‘zoomen’, waar de juiste functionaliteit aanwezig is, en waar niet TE veel op staat. Een Mobile site heeft een andere functie dan een Desktop website.

M-Werkenbij – mCareersite
Google liet vorge week weten dat 1 op de 5 werkzoekenden al vacatures zoekt via Mobile (smartphone of tablet). Niet alleen de top 200 loopt achter, 97% van de organisaties in NL heeft nog geen mobiele (werkenbij) site, terwijl de penetratie van smartphones inmiddels de 50% is gepasseerd.

Let’s Go Mobile!
De recruitment branche geeft het goede voorbeeld: op 12-12-2012 zal het 1e Mobile in Recruitment Event in Nederland worden gehouden. Preview >>zie http://www.123Mobile.nl

Koen Paquay

@chantal ik ben het helemaal met je eens. Responsive design is een ideale oplossing voor voor mobiel, tablet en pc. Zonder dat het merk last heeft van extra werk rondom beheer.

Wat mij overigens wel verbaast is het toenemend gebruik van QR-codes, dat strookt dan toch helemaal niet met de lage percentage mobiele websites? QR-codes zijn heel handig, maar totaal nutteloos (vind ik) als je vervolgens naar een ”gewone” website doorverwijst.

Informatie over Responsive webdesign kan ik je ook nog wel geven mocht je meer willen weten >>zie Responsive webdesign voorbeelden

Marten Hoekstra

Begin 2012 hebben we een mobiele versie van ARAG.nl ontwikkeld, specifiek voor mobiele apparaten (geen iPad en soortgenoten). Als juridisch dienstverlener willen we onze klanten in alle situaties juridisch kunnen bijstaan, dus ook mobiel.

Op de mobiele website kan de consument of ondernemer zelf bepalen hoe hij/zij juridisch geholpen wil worden. Doel is dat de gebruiker bij het sluiten van de website het gevoel heeft ook daadwerkelijk geholpen te zijn: juridisch tips en informatie, bel me terug optie en direct zaak melden. En laten we de telefoonnummers niet vergeten.

De eerste resultaten zijn positief. http://m.arag.nl of bezoek http://www.arag.nl met je smartphone.

Marinus van den Elshout

Tsja… voor de grote merken is het nu eenmaal lastig om hun logge site met rammend veel informatie in 1x om te vormen. De regel is : if it works, dont touch it. Als startup is het niet zo moeilijk om er rekening mee te houden….

Mark Visser

Ik had een mobiele webstie laten maken bij http://www.123-web.nl/. Je kan een gratis demo aanvragen om te kijken of het bevalt zodat je precies weet wat je kan verwachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond