Deel dit artikel
-

Top-5 Telecom

Winnaar: Cisco Systems.

  1. Cisco Systems
  2. T-Mobile
  3. Skype
  4. Siemens
  5. KPN

In de categorie Telecom hebben we ons gericht op de dienstverlening, en niet op de hardware. Cisco Systems voert dit jaar de lijst aan, dankzij zijn mooie scores op met name Know how en Betrouwbaarheid. Op het gebied van Flexibiliteit staat runner-up T-Mobile op de eerste plaats, terwijl het niet zal verbazen dat de nummer 3, Skype, het wint op prijsniveau. KPN laat tevens mooie cijfers zien, maar kan wat betreft Prijs/kwaliteitsverhouding en Flexibiliteit nog wel wat zieltjes winnen. De veelvuldig bekritiseerde Ziggo en UPC kunnen wat betreft hun imago nog aardig wat winst boeken. Wat hun goede voornemen voor 2009 zal zijn, hoeven we niet te raden.

Winnaar: Cisco Systems

Naam: Cisco
Vestiging: Amsterdam
Werknemers: 1300
Jaaromzet 2007: geen opgave

Leverancier van netwerkproducten, grotendeels gebaseerd op het internetprotocol (ip). De hardware, software en diensten van Cisco worden volgens het bedrijf zelf ingezet om internetoplossingen te creëren die ‘individuen, bedrijven en landen in staat stellen om hun productiviteit te verhogen, klanttevredenheid te vergroten en hun concurrentiepositie te versterken’.

Countrymanager Coks Stoffer van Cisco Nederland ziet grote verschuivingen in de markt. “We zien dat het netwerk overal centraal komt te staan, zeg maar het ict-platform aan het worden is. Dat heeft gevolgen voor alle producten die we leveren. Vroeger was bijvoorbeeld het callcenter het sluitstuk van het netwerk, nu is het een meer geïntegreerd onderdeel.” Belangrijke ontwikkelingen in dit verband zijn volgens Stoffer unified communications, telepresence en virtualisatie, de technologie die ervoor zorgt dat data op elke locatie kan worden gehost. “Dat is bijvoorbeeld de reden waarom we een belang in het Amerikaanse bedrijf VMWare hebben genomen.”

Dat dit soort producten bij alle bedrijven erg gewild zijn, blijkt wel uit het feit dat Cisco van plan is om zeker 100 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van netwerk- en ip-communicatieoplossingen voor ondernemingen met minder dan honderd werknemers. De nieuw opgerichte Small Business Technology Group (SBTG) gaat technologieën ontwikkelen op zes gebieden die cruciaal zijn voor kleine bedrijven om groei te bereiken: connectiviteit, beveiliging, remote access, productiviteit, communicatie met klanten en klantondersteuning. “In Nederland waren we al bezig om het mkb te ondersteunen,” stelt Stoffer.

Behalve op bedrijven richt Cisco zich in toenemende mate op consumenten. Werden technologische innovaties in het verleden vooral gedreven door grote ondernemingen, nu zijn het volgens Stoffer vooral de eindgebruikers die met hun vraag de vernieuwing sturen. Sinds kort levert Cisco bijvoorbeeld decoders voor kabelaar Ziggo onder eigen naam. Voorheen leverde Cisco alleen Lynksys-producten aan de eindgebruiker.

Over 2009 is Stoffer gematigd optimistisch. Cisco is 2008 begonnen met een groei van 8 procent, en de gemiddelde groei van 12 tot 17 procent wordt voor de lange termijn aangehouden. Wel verwacht hij impact van ‘de onrustige economische omstandigheden’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond