Deel dit artikel
-

Topoverleg banken in Basel over cryptomunt libra

Afgevaardigden van 26 centrale banken en Facebook praten vandaag in Basel over de libra, de digitale munt die het sociale netwerk volgend jaar wil invoeren.

De bijeenkomst van het comité betalingen en marktinfrastructuur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) wordt voorgezeten door Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank. Voor de cryptomunt is in Zwitserland een consortium van 28 bedrijven en organisaties opgericht. Vandaar het overleg in Basel plaatsvindt.

De bedoeling is dat libra een zogenoemde stablecoin wordt, oftewel een stabiele munt met weinig koersschommelingen, bedoeld voor de miljoenen mensen in armere regio’s die geen toegang hebben tot bankdiensten. Facebook wordt vermoedelijk wel het eerste platform waar de libra zal worden verhandeld.

Tot nu toe is de libra nergens met groot enthousiasme ontvangen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire ziet de munt in het geheel niet zitten. De veiligheid van consumenten, de stabiliteit van de financiën binnen de EU en ook de soevereiniteit van de Europese staten zou op het spel staan, verklaarde Le Maire op een vergadering van Europese ministers van Financiën in Helsinki.

De Amerikaanse Federal Reserve vreest dat de munt de financiële stabiliteit zou kunnen ondermijnen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën was in augustus positiever over de munt. Wel moet volgens hem gekeken worden naar de risico’s die deze financiële innovaties met zich mee brengen, bijvoorbeeld ten aanzien van consumentenbescherming en de gevolgen voor de financiële stabiliteit.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond