Deel dit artikel
-

‘Tot acht miljoen Android-toestellen in 2009’

Aan het eind van 2009 zijn er vijf tot acht miljoen smartphones die draaien op het mobiele besturingssysteem Android. Na de G1 van fabrikant HTC verschijnen dan ook Android-toestellen van andere fabrikanten.

In 2009 worden vijf tot acht miljoen mobiele telefoons verkocht die draaien op het nieuwe besturingssysteem Android. Daarmee zou het wereldwijde marktaandeel van Android uitkomen op vier tot zeven procent. Dat voorspelt de Taiwanese website Digitimes op basis van productieplannen bij verschillende mobieltjesfabrikanten.

G1

De meeste fabrikanten willen hun Android-toestellen in 2009 uitbrengen. In september 2008 rolde het allereerste toestel van de productieband van fabrikant HTC. Dat apparaat, de G1, werd de eerste maanden alleen verkocht in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar zal in het voorjaar van 2009 bijvoorbeeld ook in de Nederlandse schappen liggen. HTC zegt al een miljoen G1-toestellen te hebben verkocht. In het voorjaar brengt het bedrijf in samenwerking met telecomaanbieder T-Mobile ook opvolger G2 op de markt. Er zou zelfs al aan de derde versie worden gewerkt.

LG, Samsung en Motorola komen in de tweede helft van 2009 met toestellen die op Android draaien. De bedrijven zetten zwaar in op het nieuwe besturingssysteem. Andere fabrikanten, zoals het Chinese Huawei en landgenoten Van Lenovo en QiGi en het Taiwanese AsusTek verschijnen in het voorjaar al toestellen op de markt . Bovendien trad branchegenoot Sony Ericsson kortgeleden toe tot Android-club Open Handset Alliance en is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het Japans-Zweedse bedrijf met eigen Android-mobieltjes komt.

Onbegrijpelijk

Overigens gelooft niet iedereen in de potentie van Android. Topman Steven Ballmer van Microsoft heeft er geen goed woord voor over. "Ik snap de strategie echt niet, misschien iemand anders wel?", vraagt hij zich op een conferentie in Sydney af. "Om bij investeerders langs te gaan met een mobiel besturingssysteem zonder verdienmodel: ik zou het niet doen", aldus Ballmer.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Martijn Couprie

Ach die Balmer toch. Iets dat gratis is kan geen geld opleveren aldus Balmer. Vraag me af hoe ze daar bij Google over denken 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond