Deel dit artikel
-

Tot hier en dan verder

Het van oorsprong Zweedse bedrijf Bredband is in Nederland begonnen met de aanleg van glasvezelkabel naar woningen. Dank zij een overeenkomst met de woningcorporaties van Kristal mag de onderneming 75.000 huizen in de Randstad van glasvezel voorzien.

Bredband directeur Henjo Groenewegen (ex-KPN Qwest) concentreert zich op de activiteiten in grote steden in de Randstad. Daar wil Bredband vanaf augustus glasvezel tot aan de woning aanbieden. De onderneming heeft 1,8 miljoen huizen geïdentificeerd die voor aansluiting in aanmerking komen. Daarover wordt nu onderhandeld met woningcorporaties en verenigingen van flateigenaren. Voorwaarde voor aansluiting is dat er een 'internet backbone', een hoofdkabel, in de buurt moet liggen. Verder moeten er voldoende potentiële afnemers zijn, bij voorkeur hoger opgeleiden. "Wij zullen niet gauw een enkele kabel naar een klant trekken", legt Groenewegen uit. "Zou iemand dat toch willen, dan kost dat al gauw 200 gulden per meter."

Bredband richt zijn aandacht liever op appartementengebouwen en woningen op Vinex-lokaties. Naast de vier grote steden komen ook 'slaapsteden' als Gouda en Leiden in aanmerking. Proeven met zo'n dertig gebruikers vinden reeds plaats in Osdorp en Eindhoven. Een belangrijk voordeel is dat gebruikers de capaciteit van het Bredband netwerk niet met elkaar hoeven te delen, zoals dat bij de kabel het geval is.

Het Zweedse moederbedrijf van Bredband werd ruim twee jaar geleden opgericht om alle grote Zweedse steden van glasvezelkabel te voorzien. Dat gaat niet zo vlot als men hoopte: tot nu toe zijn 130.000 woningen aangesloten. De Nederlandse organisatie – geen dochter, maar een zelfstandige bv waarin de Zweden een belang hebben van dertig procent – zal de rest van Europa voor zijn rekening nemen. De internationale expansie zal nog op zich laten wachten, want Bredband wil in Nederland eerst 400.000 aansluitingen realiseren. Tot nu toe zijn enkele miljoenen euro geïnvesteerd, maar Bredband heeft de komende jaren honderden miljoenen nodig om haar ambities te kunnen realiseren.

Beperking

Voor de aanleg van de glasvezel hoeven de woningcorporaties niets te betalen, want Bredband denkt de uitgaven makkelijk terug te verdienen. Later dit jaar kan internettoegang worden aangeboden voor circa dertig euro per maand, goedkoper dan vergelijkbare breedbanddiensten als dsl en de kabel. Daarnaast zal telefonie en een aantal interactieve diensten worden geïntroduceerd. In 2007 verwacht Bredband per abonnee zo'n zeventig euro per maand te incasseren. Het bedrijf is niet van plan om breedbandcapaciteit te verhuren. Op zich zou dat goed kunnen, want glasvezel heeft een capaciteit van vele gigabytes, maar het bedrijf denkt de investeringen sneller terug te verdienen door zelf toegang tot internet aan te bieden.

Glasvezel naar de woning wordt nog nergens op grote schaal aangeboden. Zelfs in Zweden legt Bredband ook koper in de grond. In Nederland begonnen ze gelijk met glasvezel. Groenewegen zegt niet bang te zijn voor de concurrentie van dsl of de kabel. Hij denkt deze technologie zowel wat prijs als kwaliteit betreft te kunnen verslaan. "Met dsl kun je nog altijd geen echte videobeelden bekijken. We zien dat als onze klanten eenmaal gewend zijn aan de hoge transfersnelheden ze veel meer met internet doen." Om te voorkomen dat gebruikers terabytes aan data versturen, wordt wel een limiet opgelegd. Voor normaal gebruik ligt die op 1 gigabyte. "Vergelijk dat maar eens met een normale inbelverbinding. Dan spreek je over hooguit 200 megabyte per maand." [Wie tien Mb per seconde gaat binnenhalen is dus in twee minuten door zijn maandelijkse limiet – red.] Groenewegen gaat er vanuit dat naarmate er ook andere diensten worden aangeboden de capaciteit zal worden vergroot. "Als je Sony Playstations met elkaar gaat verbinden zal de capaciteitsbehoefte explosief toenemen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond