Deel dit artikel
-

Tropenmuseum gaat virtueel bij Google

Het Tropenmuseum heeft 2.400 objecten uit zijn collectie online gezet bij Google. Hiermee heeft het Tropenmuseum veruit de grootste online collectie in Google Cultural Institute van Nederland.

Google Cultural Institute is een online platform waar musea uit de hele wereld delen van hun collectie tonen. Voor de lancering heeft het Tropenmuseum ruim 2.400 objecten beschikbaar gemaakt. De samenwerking met Google zal in de toekomst waarschijnlijk uitgebreid worden met een virtuele tour door de vaste opstelling van het museum. Dit maakt het mogelijk om via Google Streetview in Google Maps van de Linnaeusstraat zo het museum binnen te lopen.

Google Cultural Institute is een vervolg op het Google Art Project, dat gelanceerd werd in 2011.  Bezoekers kunnen meer dan 48.000 kunstwerken bekijken en in totaal 118 exposities online bezoeken. Onder meer kan ingezoomd worden op afbeeldingen en bestaat de mogelijkheid om persoonlijke galerijen te maken en werken met elkaar te vergelijken. Vervolgens kan de selectie worden gedeeld via sociale media.

In de online expositie de Grote Pustaha wordt het verhaal verteld over een topstuk uit de Tropenmuseum collectie – het oudste en grootste bekende Batak wichelboek ter wereld. Dit toverboek uit de 18e eeuw is altijd omgeven geweest van een geheimzinnige sfeer. Het zou vol staan met gevaarlijke magische formules en bezweringen in een taal, die alleen voor ingewijden begrijpelijk was. De online expositie de Grote Pustaha gaat vooral in op de verzamelgeschiedenis en het gebruik van Batak wichelboeken.

Deel dit bericht

1 Reactie

jan

Zeer interessant artikel ik wist zelfs niet dat er iets bestond zoals het google cultural institute.
Bedankt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond