Deel dit artikel
-

Tv-bedrijf Merien ten Houten failliet

Aanbieder van televisiediensten via glasvezelnetwerken Iphion van Merien ten Houten is failliet. Daardoor zitten ongeveer honderd huishoudens in de Utrechtse wijk Lombok gedeeltelijk zonder televisie.

Iphion leverde zelf niet rechtstreeks aan huishoudens, maar wel aan wijkprovider Lombox. Die zal zijn klanten doorverwijzen naar Digitenne als er geen oplossing komt. Een aantal leveranciers van Iphion heeft namelijk per direct hun dienstverlening gestaakt. Hierdoor is een groot aantal kanalen op dit moment niet beschikbaar.

Mogelijk is ook het signaal van klanten in Zuidoost Brabant, Amsterdam en Arnhem gedeeltelijk op zwart gegaan. Inmiddels zou een aantal Nederlandstalige zenders weer online zijn.

Iphion Services Bv uit Eindhoven werd 2 november failliet verklaard door door de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch.

Merien ten Houten, oprichter van zoekdienst Ilse, begon zijn IPTV-dienst enkele jaren geleden. Het was pure frustratie over de kabel in Eindhoven die Ten Houten deed besluiten om samen met Robert Klep, medeoprichter van Ilse Media, en Willem Jan Withagen Iphion TV te beginnen. Toen Veronica zonder RTL doorging, wilde de kabel in Eindhoven die zender niet doorgeven. De programmaraad vond het niet goed. Ten Houten vond die betutteling niet meer van deze tijd. Hij wil zelf bepalen waar hij naar kijkt.

Hij vergeleek televisiedistributie in ons land met het ‘walled garden’-model dat vroeger door partijen als America Online of KPN’s iMode werd gehanteerd. Die kozen ook hun eigen contentpartners uit. De consument moet straks zelf kunnen kiezen welke zenders hij wil ontvangen en daar een overeenkomstige prijs voor betalen, vond Ten Houten.

Ten Houten had geen toestemming om zijn dienst landelijk uit te rollen, voor iedere stad moest hij apart de doorgifterechten regelen.

Hij hoopt een doorstart te maken, maar het is onduidelijk op welke termijn dat gaat lukken.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Paul Haarman

Erg jammer, maar het heeft ze ook niet mee gezeten. Om telkens per stad of glasvezelgebied apart de diensten aan te bieden is erg tijdrovend. Ook de voorwaarde dat Iphion alleen werkt met glasvezel is een lastig punt, zeker omdat het niet zo hard met de uitrol van glasvezel gaat. En ik was eigenlijk ook verbaasd over de lage kosten. Voor 10 Euro per maand kon je je al bij Iphion aansluiten. Ik zelf zou minstens het dubbele maandbedrag verwachten. Ik hoop dat er een doorstart komt want in theorie is het een prima verdienmodel.

M. Roelofs

Jammer- maar respect voor Merien om met ambitie zo’n groot project aan te durven pakken. Vooral doorgaan, en de eigenwijs blijven die je bent. Een van de projecten gaat weer lukken!

I. ten Velde

Ik heb respect voor Merien en Willem Jan. Ze hebben visie! Ze zijn de voorlopers geweest van hoe klanten een televisie product in de markt gezet moet worden. Jammer dat ze er niet mee konden doorgaan. Ik wens ze natuurlijk ook weer veel succes in een volgend project!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond