Deel dit artikel
-

Tweakers: minder Black Friday-aanbod dit jaar

Nederland slaat dit jaar iets minder hard aan op elektronicakoopjes dan vorig jaar. Het lijkt er ook op dat webwinkels minder voorraad apart legden voor acties in de Black Friday-periode.

Zo luiden de eerste inzichten die productvergelijker Tweakers Pricewatch met Emerce deelt. Het gaat hier over de periode 19 november tot 25 november 23:59 uur. Naar Black Friday zelf, vandaag dus, is nog niet gekeken.

“Er zijn minder clickouts vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddeld aantal clickouts in de pre Black Friday-week was tien procent lager dan in 2020”, vertelt Bart Zoetmulder, salesdirecteur DPG Special Interest Media. Hij vervolgt: “In 2020 werden alle records verbroken in de week voor Black Friday, gestuwd door de volledige lockdown die op dat moment in Nederland gold.”

“Daarnaast zien we dat er dit jaar ook minder aanbod is, vermoedelijk doordat er kleinere voorraden beschikbaar zijn.”

Het is niet duidelijk of dat moedwillig of noodgedwongen is. Voor allebei is iets te zeggen. Een reden om daar bewust voor te kiezen is om de winkelorganisatie niet verder te willen belasten met een prijsrace naar de bodem. Veel volume voor weinig marge. Precies daar tegenover staan mogelijke vertragingen in de logistieke keten. Anders gezegd: wellicht ligt een deel van de voorraden nog in containers op zee of in havens.

Uit onderzoek, uitgevoerd met Newcom, blijkt dat veel consumenten wachten met de aanschaf van een televisie tot een kortingsperiode van Black Friday.

Het onderzoek toont aan dat veertig procent van de Nederlanders aangeeft te wachten op een kortingsperiode. In België is dit getal zelfs iets hoger (47%). Onder de Tweakers-respondenten zien ze iets andere cijfers. Daar is de aankoopintentie voor een kleiner deel afhankelijk van een kortingsperiode, 32 procent Nederlandse tweakers geeft aan te wachten op een kortingsperiode. Dit is 38 procent in België.

Verder laten de cijfers van de populaire DPG-titel zien dat de consument voor Black Friday op 19 november uit de startblokken ging. Vanaf die dag ging men merkbaar vaker op de koopjesjacht. Dat is vier dagen later dan in 2020.

Gekeken naar de populairste productgroepen staat ook dit jaar de categorie Televisies met stip op nummer 1, met 11,09 procent van de clickouts gemeten vanaf 19 november tot Black Friday. “Dit hadden we enigszins verwacht: De categorie Televisies was vorig jaar ook verreweg het populairst met 11.97 procent van de clickouts.”

Monitoren zijn minder in trek dan in 2020. Laptops zijn juist populairder. Processors, draadloze speakers en videokaarten hebben dit jaar de top 10 nog niet behaald, terwijl deze er vorig jaar wel in stonden. Home Cinema en Audio, smartwatches en moederborden juist in populariteit zijn gestegen. Bart Zoetmulder heeft daar wel een verklaring voor: “Dit is in onze ogen echt een Corona-effect. Vooral videokaarten, processors en monitoren waren vorig jaar populair vanwege het thuiswerken en lockdown effect van de avondklok. Nu zie je de verschuiving naar meer nice to have, in plaats van need to have”.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Bioscopen dicht en thuiswerken al lang op orde, dan krijg je homecinemaankopen. Ben ook weer lekker blurays aan het shoppen met bios dicht en halfbakken Netflixaanbod. Meestal een tientje, leuk alternatief voor bios.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond