Deel dit artikel
-

Twentse robot opent AEX-beurs

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de AEX-beurs in Amsterdam vandaag officieel geopend door een robot van de Universiteit Twente (UT). De gongslag van de robotarm staat symbool voor de samenwerking tussen Shell en de UT in het PETROBOT-project. Robots moeten op den duur mensen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie.

De Light Weight Robot (type LWR4+) is door de UT gekocht van robotfabrikant KUKA en wordt in Twente gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Er zijn speciale sensoren in de arm geplaatst die de motoren in staat stellen de bewegingen met ‘gevoel’ bij te sturen. Interactie tussen mens en machine is hierdoor mogelijk.

De Europese Commissie lanceerde eind 2013 onder leiding van Shell het PETROBOT-project. Binnen PETROBOT ontwikkelt een consortium van tien Europese bedrijven samen met academische partners als de Universiteit Twente robots die mensen kunnen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie.  De looptijd van het PETROBOT-project is drie jaar en het budget bedraagt 6,2 miljoen euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond