Deel dit artikel
-

Uitgever Smart Business failliet

UPDATE MDE, uitgever van het blad Smart Business, is door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. Het bedrijf heeft al zijn activiteiten per direct moeten staken. De curator zegt aan een doorstart voor alle onderdelen van het bedrijf te werken.

Volgens directeur Ed van den Kieboom is het faillissement veroorzaakt door de slechte marktontwikkelingen, een sterk ingekrompen advertentiemarkt en terughoudendheid bij beursexposanten. MDE is naast zijn uitgeefactiviteiten ook organisator van het Smart Business Event, dat weer is onderverdeeld in vakbeurzen als Internet in Business en Mobile & Wireless. Van den Kieboom: "Er stonden behoorlijk wat bedrijven op het Smart Business Event, maar toch hield een aantal grote partijen onverwacht de hand op de knip. Dat heeft ons de kop gekost". Een aantal partijen heeft zijn opties op standplaatsen op het laatste moment niet gestand gedaan, maar er was ook sprake van concrete annuleringen.

De rechtbank in Den Bosch heeft een curator aangewezen, die zegt te werken aan een doorstart. Met een nieuwe partner zouden de beursactiviteiten, de portal en het blad nog dit voorjaar door kunnen gaan. "We voeren nu gesprekken met mogelijke partners", aldus curator Poelman. "Er is bij de directie goede hoop op een doorstart." In afwachting hiervan liggen de activiteiten van MDE stil. Het blad Smart Business zal dus voorlopig niet verschijnen. Dat de kosten opliepen was al eerder duidelijk. MDE wilde begin dit jaar een betaalsysteem voor het Smart Business Magazine invoeren. Abonnees konden tegen 35 euro per jaar een "bijdrage in de kosten" leveren.

Van den Kieboom zegt dat in het najaar twee saneringsrondes zijn doorgevoerd. Daarbij is het aantal arbeidsplaatsen teruggebracht van 31 naar 13. "Het heeft niet voldoende soelaas mogen bieden", aldus Van den Kieboom.

Bij de RAI Amsterdam wordt verbaasd gereageerd op het faillissement. De RAI heeft een belang van 25 procent in een zusterbedrijf van MDE, maar een woordvoerder kon niet zeggen wat de financiële gevolgen voor de beurs zijn. "Als aandeelhouder zijn we niet betrokken bij de dagelijkse leiding van MDE. Wat dat betreft staan we er te ver van af. Ik weet wel dat de markt voor deze vakbeurzen erg heeft tegengezeten."

Al eerder ging beurzenorganisator NetEvents failliet. Volgens directeur Bas Hof was het omvallen van zijn bedrijf eveneens te wijten aan de algehele teruggang in de markt voor ICT-congressen en -opleidingen.

Deel dit bericht

10 Reacties

Reveller

…da's geen slim zakendoen.

mark

smart busimis

Bas Poell

Heel jammer dat een bedrijf dat de laatste jaren zo veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Internet-business in Nederland door de Internet in Business beurs in de Rai en het blad, helaas niet kan overleven in de huidige malaise. In ieder geval bedankt voor alles en heel veel succes met de doorstart! Zet hem op!

Peter van Hout

De reactie van Bas Poell intrigeerde mij. Met name het woord helaas. Hoezo helaas? Zijn er lullige fouten gemaakt, of klopte het business model niet? Deze conclusie lijkt gerechtvaardigd, gezien het faillisement. Misschien was het toch beter geweest om bij de leest te blijven, en andere, geld vretende activiteiten niet te ondernemen. Maar ja, achteraf is een koe in de kont kijken zullen we maar zeggen.

jekentmewel

Ik ken al een jaar of 8 een hoop internetbedrijven en heb er flink wat ten onder zien gaan, niet omdat er zo slecht werd ondernomen, maar omdat de omgeving waarin ze opereerden de laatste tijd zo volstrekt irrationeel was dat goed gefundeerde beslissingen uiteindelijk een slecht gok bleken. Anderen heb ik met geluk langs het randje van de afgrond zien gaan. Inderdaad zijn er ook veel opportunisten geweest die hebben willen meeliften op de hype en lucht verkochten. Maar als er iemand is die een bedrijf had opgebouwd dat brede steun verdiende en ook kreeg, is het wel Ed vd Kieboom. Vrijwel iedereen in de business ging naar zijn beurzen. Bovenstaande suggestie van Peter van Hout lijkt me dan ook volkomen onterecht.

Timo Pauw

Ik ben 1 jaar werkzaam geweest bij MDE. In de tijd van een dalende markt, zijnde november 2000 had Ed het briljante idee om voor 2001 de hele RAI af te huren. Toen ik in December aangenomen werd lagen er commercieel goede plannen op tafel. In plaats van zich te richten op de eigen markt had Ed het idee opgevat om een Mobile en Wireless beurs op te zetten. Dit was flop nummer 1. Vanaf het begin hebben ik en mijn collega's erop gewezen dat je op een andere manier de markt moest benaderen omdat deze veranderd was. Hieruit volgde het definitieve Smart Business Concept. Ed had echter geen controle op zijn organisatie en wilde alles zelf doen, ja zelfs tot aan de post openen. Hierdoor werden strategische beslissingen niet of te laat genomen. Hierdoor onstond de situatie dat MDE met 3 afdelingen door elkaar zat te praten met dezelfde klanten. Dezelfde klant werd ook nog eens overspoeld met andere ideeen van Ed zoals daar zijn : De Japanreis (ging niet door) De Regiobeurs (ging niet door) Dit plan was gepland in 3 regio's tegelijkertijd zonder te kijken wat er speelde in die wereld. Mobile&Wireless Duitsland (ging niet door) Smart Business TV (ging niet door) Smart Business Portal (ging niet door) Zo kan ik nog even doorgaan maar de kern van de zaak is dat de organisatie zodanig belast was dat de hoofdtaak zijnde het verkopen van m2 en advertenties op het tweede plan kwam. Hoewel je in augustus kon zien dat je bij lange na de RAI niet vol kreeg bleef Ed hopen op een wonder en liet hij de diverse afdelingen leiden door daarvoor niet geschikte mensen. Er was dus voldoende capiciteit in huis maar doordat Ed op een wolk leefde zag hij dat niet in. Het laatste half jaar was het dus een chaos wist je eigenlijk al dat het mis zou gaan. In oktober kwam de eerste reorganisatie en zou alles beter worden maar helaas was de motivatie ver te zoeken en mislukte het een en ander. De RAI heeft vervolgens, volkomen terecht in mijn ogen, zijn rechten opgeeist en dat was dat.

u kent me wel

Ik vind het jammer dat Dhr. Paauw dit soort uitspraken doet. Ikzelf heb ook bij een IT bedrijf gewerkt, welke failliet is gegaan. Dit was grotendeels te wijten aan de tegenvallende economie en niet zozeer aan slecht management. Tevens hebben wij ook op het succesvolle Smart Business Event gestaan. En ik kan alleen maar positieve dingen opnoemen over dat Event. Elke keer als er een klacht was, is dit bijna direct opgelost door 1 van de medewerkers van MDE. Daarom vind ik dat de uitspraak van Dhr. Paauw, "en liet hij de diverse afdelingen leiden door daarvoor niet geschikte mensen", een ondoordachte uitspraak. (ingekort door de redactie)

Nico

Beste Redactie, Nu zag ik dat jullie het laatste artikel hebben ingekort, nu ben ik juist zo nieuwsgierig naar het verhaal wat deze naar mijn mening oprechte man wil zeggen. [naschrift redactie: Reclame, felicitaties en onfatsoenlijk taalgebruik zijn niet toegestaan in de redacties. De betreffende reactie voldeed niet geheel aan deze eis.]

hoezo slecht?

Smart Business was een beurs die er stond. Ik zag laatst dat de Internetworking Event 350 exposanten verwacht. Nu ging ik eens kijken en wat denk je, geen echte grote namen op deze beurs. En zelfs het aantal van 350 expo. is volgens mij nauwelijks haalbaar. Ze hebben nu nl. pas ongeveer 163 exposanten. Ik denk dus ook dat ze zeker niet "het grootste ICT event van de Benelux" zijn. Loze beloftes. Mijn advies aan de huidige exposanten: Ga niet naar TINE, er komen echt geen 25.000 bezoekers, de grote namen staan er nl. niet, dus je staat er voor Jan L..

jekentmewel

Dat bedoel ik, SB was gewoon een goede beurs. RAI is erg opportunistisch. Ze hebben geparticipeerd in een prachtige onderneming en liepen twee jaar geleden te kwijlen van hun eigen succes (en het was toen ook indrukwekkend en stampensvol). Nu de hausse voorbij is en we met zijn allen even door de zure appel heen moeten bijten blijkt wat RAI als core-business beschouwt: vierkante meters verhuren. Het leek een heel commitment wat ze aan waren gegaan, maar 1 slecht jaar en ze stappen er uit. Als puntje bij paaltje komt willen ze wel de lusten, maar niet de lasten. (ik ben niet "ukentmewel")

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond