Deel dit artikel
-

Uitkeringen muziekrechten pas volgend jaar van start

Buma/Stemra, de organisatie die waakt over de copyrights van muziek, heeft nu al incasseringsregelingen lopen met "enkele tientallen" webexploitanten. De uitkeringen aan tekstdichters en componisten gaan echter pas volgend jaar van start.

De verspreiding van muziek via internet is in Nederland onderworpen aan de Auteurswet. Voor elk gedownload bestand moeten, voorzover er rechten op rusten, vergoedingen worden afgedragen aan de rechthebbenden. Twee organisaties houden zich in Nederland daarmee bezig. Buma/Stemra incasseert de vergoedingen voor tekstdichters en componisten, terwijl Sena dat doet voor platenproducenten en uitvoerende kunstenaars.

Navraag bij Buma/Stemra leert dat de uitvoering hiervan nog in de kinderschoenen staat. Volgens een woordvoerder is de organisatie pas dit jaar begonnen met de incassering van vergoedingen. Buma heeft met "enkele tientallen" websites, waaronder de portal van Wanadoo, een regeling getroffen die gelijkenis vertoont met die voor radiostations. Serviceproviders betalen vooraf een totaalbedrag voor het repertoire dat ze denken te gaan uitgeven. "De hoogte van het bedrag wordt meestal vastgsteld op basis van aannames", aldus de woordvoerder. "Wij weten vooraf niet hoe vaak een bepaaldmuziekbestaand zal worden gedownload".

Buma/Stemra is daar dit jaar pas mee begonnen. Tot dusver is een relatief klein bedrag binnengehaald. "Als het anderhalve ton is, is het veel", aldus de woordvoerder van Buma/Stemra. "Een probleem is dat we niet goed kunnen meten hoeveel en hoe vaak er muziekbestanden gedownload worden. We zijn nu bezig om een aantal systemen neer te zetten waarmee we dat wel goed kunnen." Ook is het nog wachten op adequate internationale regelingen zodat ook uit het buitenland een inkomstenstroom op gang kan komen.

Tot die tijd "reserveert" Buma/Stemra de incasseringen. De uitkering aan componisten en andere rechthebbenden zal pas volgend jaar van start gaan. Het is niet duidelijk hoever Sena is op dit gebied, vrijdag was daar niemand bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

1 Reacties

hugo

Hallo BUMA STEMRA, Waarom kunnen jullie geen toegang eisen tot de serverrapporten van de wanadoos van deze wereld, daar kun je exact vinden welke file hoevaak is opgevraagd. Jullie mogen bij een CD perserij toch ook controleren?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond