Deel dit artikel
-

Update: Van Dusseldorp hekelt breedband-onderzoek Forrester

Kabel of DSL? De toekomst van Breedband-Internet gaat er toch anders uitzien dan Forrester ons wil doen geloven. Dat zegt Matthijs Leendertse, senior associate bij Van Dusseldorp & Partners . Het onderzoek schetst volgens Leendertse een verkeerd beeld van de toekomst van breedbandinternet in Europa en houdt daarnaast geen rekening met opkomende technologieën. Lars Godell, auteur van het gewraakte onderzoek, is ontsteld over de aanpak van Leendertse.

Forrester voorspelt in het op 1 augustus gepubliceerde onderzoek dat 27 miljoen Europeanen breedbandtoegang zullen hebben in 2005. Het gros van deze mensen (80 procent) zal dan het Internet opgaan met een kabel of DSL-verbinding, aldus Forrester. Ook zouden onafhankelijke ISP's en kabelaanbieders het afleggen tegen de grote gevestigde telco's en hun ISP-partners. De reden: kabelaanbieders zijn te klein en hebben te weinig merkbekendheid.

Leendertse is het oneens met de conclusie van Forrester dat de groten de kleintjes zullen verslinden. Hij merkt in zijn commentaar op dat UPC bijvoorbeeld een enorme Europese speler is op het gebied van kabelinternet en dat zij haar positie continu versterkt. Een recente illustratie hiervan is de aangekondigde fusie tussen UPC's Chello en de Europese divisie van Excite@Home, dat met deze overname in één klap 's werelds grootste breedbandoperator wordt.

Volgens Leendertse zal dit nieuwe bedrijf een serieuze bedreiging gaan vormen voor DSL-aanbieders. Ook de opkomst van interactieve televisie zal zorgen voor een toename in de interesse voor kabelinternet, zegt hij. Het rapport van Forrester ontbeert nog meer volgens Leendertse: het onderzoek besteedt geen aandacht aan opkomende technologieën als UMTS, Internet via de satelliet, fiberglasverbindingen naar woonwijken en dergelijke.
Een keiharde toekomstige concurrent voor breedbandpartijen is volgens Van Dusseldorp het Zweedse bedrijf Bredbandsbolaget (B2). Deze onderneming wil een tweewegs fiber-optic breedbandverbinding gaan leveren met een snelheid van 10 Mbps. En dat voor slechts 25 euro per maand, goedkoper dan de huidige kabel- en DSL tarieven. Voor het eind van dit jaar hebben 500.000 zweden een fiber-optische breedbandverbinding, verwacht B2. Forrester Research houdt in het onderzoek geen rekening met de ontwikkelingen op het gebied van draadloos Internet. Leendertse meldt in zijn commentaar dat er een brede verwachting is dat draadloos Internet in Europa populairder zal worden dan vaste verbindingen. Het gaat hierbij nu nog niet om draadloos breedbandinternet, maar in de toekomst (vanaf 2002) wel. Volgens Leendertse zou het goed mogelijk kunnen zijn dat in 2005 UMTS de belangrijkste breedbandtechnologie is. Hij noemt WLL (Wireless Local Loop) als een andere veelbelovende technologie. Met WLL kan draadloos Internet binnenshuis aangeboden worden. Leendertse beargumenteert dat het vrijwel onmogelijk is om nu, zoals Forrester doet, te voorspellen welke breedbandtechnologie in 2005 dominant zal zijn. Hij geeft aan dat er momenteel verschillende nieuwe technologieen uitgerold worden in Europa en dat er ook nog veel technieken in ontwikkeling zijn. Leendertse plaatst dan ook zijn vraagtekens bij de voorspellingen die worden gedaan in het onderzoek. In zijn commentaar wijst Leendertse tevens op een fout in het onderzoek, die klakkeloos door de pers is overgenomen. Het onderzoek heeft het over 27 miljoen Europeanen die in 2005 breedbandtoegang zullen hebben. Forrester bedoelde eigenlijk 27 miljoen huishoudens, waardoor het aantal eindgebruikers stukken hoger komt te liggen.

Leendertse is volgens Monique van Dusseldorp overigens niet de enige die kritiek heeft op het rapport: 'Inmiddels hebben ook World Online en Freeserve commentaar gegeven op het onderzoek.' Over de toekomst van breedband in Europa laat Leendertse zich voorzichtiger uit dan zijn collega bij Forrester: 'Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat er een divers assortiment van technologieen zal ontstaan, met een groot deel van de Europese populatie dat breedbandtoegang zal hebben.'

Lars Godell, auteur van het gewraakte onderzoek, is ontsteld over de aanpak van Leendertse: 'Ik hou er niet van dat mensen commentaar geven op iets waarvan ze niet eens de moeite hebben genomen om het goed door te lezen. Leendertse baseert zijn commentaar slechts op het persbericht. Dat kan natuurlijk niet. Voor een goed begrip moet het gehele onderzoek gelezen worden. De beroepsmatige ethiek is wat dat betreft ver te zoeken.'

In een schriftelijk antwoord aan Leendertse, onderbouwde Godell nogmaals zijn stellingen. Hij geeft onder meer 3 redenen waarom kabel het uiteindelijk zal verliezen van DSL-technieken (deze argumentatie is overigens ook te vinden in het onderzoek): kabel bereikt slechts 36 procent van de Europese bevolking, terwijl 95 procent een telefoonlijn heeft. Ten tweede haalt Godell aan dat consumenten steeds veeleisender worden met het gebruik van diensten als Gnutella, videoconferencing en interactieve services. Zij hebben hiervoor meer upstream capaciteit nodig dan een kabel kan leveren.

Ten derde legt Godell uit dat kabel het zijns inziens zal verliezen van DSL door marktomstandigheden: 'Cable loses out because they are weaker than telcos on scale, scope, and brand strength. The European cable industry is much more fragmented than the telecom industry, in Germany there are 4000 to 5000 cable retail companies for the time being. And no cable company has any presence on mobile phones. As most Internet users will access the Net from multiple devices and 50% of Europeans will be regular users of the mobile Internet by 2005, players like cablecos that are not strong on the mobile Internet will lose out.

Ten vierde zal kabel het op de middellange tot lange termijn verliezen op het gebied van closed networks (exclusieve ISP en portal contracten). Met minder spelers op hetzelfde technologieplatform zal er minder innovatie plaatsvinden en is er minder druk om in de pas te blijven met de spelers op het xDSL platform, aldus Godell in zijn commentaar aan Leendertse.

Deel dit bericht

12 Reacties

Yuri van Geest

Goede reactie. Terechte verwijzing naar opkomst van UMTS (en G4) en in mindere mate WLL (fixed broadband wireless, VoFDM) en glasvezels van B2. 1 opmerking inzake interactieve tv en kabel (vs. ADSL): dat argument kan je ook omdraaien, er wordt steeds meer tv en film gekeken via de PC (denk aan http://www.ifilm.com bijvoorbeeld en aan DiVX). Ik denk dan ook dat ADSL hier een beter alternatief zal leveren dan tv-kabel gezien het feit dat ADSL 'dedicated' is en niet 'shared' zoals kabel.

Bas

Eén ding waar in dit stuk geen rekening gehouden wordt is dat momenteel alleen ADSL bekend is in Nederland, en men dus met alles uitgaat van ADSL. Dit terwijl NU AL SDSL uitgerold wordt in Amsterdam. In tegenstelling tot ADSL (A-symetrisch) is SDSL (Symetrisch) een stuk stabieler. Heeft het dezelfde upload als download snelheid, welke de 250mps kan halen! Een stuk sneller kan KPN's inmiddels als verouderde en onstabiele ADSL. En de technologiën veranderen zo snel dat er nu niks te zeggen is over de toekomst. ALs ik drie jaar geleden in Polen al zag dat de Telekom Polska toen voor bedrijven eigenlijk alleen nog internet via de satteliet aanbood, denk ik dat er wel eens per land een andere infrastructuur aangeboden kan worden. Nederland is het land van de kabels. Polen en Engeland bijvoorbeeld van de satellieten. Dus is het eigenlijk onzin om nu die voorspellingen te maken. Er valt niks te voorspellen in een markt die zo snel verandert!

ReindeR Rustema, RRR Media.

Wat zijn toch in godsnaam 'interactieve services'? En in het verlengde van die vraag, welke consument gaat veel 'upstream' dataverkeer genereren? Het meeste upstream 'interactieve' dataverkeer kan vooralsnog prima door een 28k8 modem en ik zie daar vooralsnog niet zo snel wat in veranderen. De overgrote meerderheid van alle interactie, zelfs die van mij, zijn te reduceren tot muisklikjes. Coordinaten en commando's. De enkele consument die echt wat aan te bieden heeft aan interessante en zware (in Mbs) content is producent van content. En zet het op een website of iets dergelijks. Voor spelletjes over het net spelen is er misschien nog wat meer sprake van dataverkeer upstream. Maar dat kan je veel beter gewoon ouderwetse communicatie noemen. Gnutella? Da's voor nerds. Nee echt, geloof me. De consument heeft helemaal geen behoefte aan enorme datapijpen uit zijn woning. Datapijpen die binnen komen wel. Maar daar heb je niet eens internet (TCP/IP) voor nodig. Via de bestaande TV-frequenties kan je al heel wat verstouwen. Enorm bereik ook nog eens, elke Europeaan kan tv-frequenties ontvangen. Enter TiVo, ReplayTV en andere kastjes met een harddisk voor opslag van tig uren entertainment/content. Internet/WAP etc. terug in de niche van handige informatie en specialistisch entertainment. 

Monique van Dusseldorp

Forrester's rapport over de breedband markt in Europa, heeft uitzonderlijk veel aandacht gekregen in de pers, en wij hebben gereageerd op de claims die in de verschillende artikelen gemaakt zijn. Wij hebben overigens wel degelijk voorafgaand aan publikatie van dit artikel op onze eigen website, contact opgenomen met de PR afdeling van Forrester. Zij waren van mening was dat wij inderdaad van het persbericht gebruik moesten maken, omdat de belangrijkste conclusies daarin stonden. Wij zijn overigens niet de enigen die gereageerd hebben. Een andere reactie komt van AOL, Freeserve en Chello die natuurlijk ook niet te spreken waren over de conclusies van Forrester – en is misschien voor de lezers van deze discussie ook interessant (zie o.a. {TotalTele.com; http://www.totaltele.com/view.asp?ArticleID=29789&Pub=tt&categoryid=626 }). 

Yuri van Geest

En laten we ook het electriciteitsnet niet vergeten waar ook al breedband -experimenten reeds enige jaren worden uitgevoerd. Een doorbraak kan niet worden uitgesloten vooralsnog.

Yuri van Geest

Wat dachten jullie hiervan? (c) Financieel Dagblad gisteren. Bellen en gebeld worden via het Amsterdamse riool Vanaf 25 september kan er via het riool ook gebeld worden. In Amsterdam gaat een proef van start waarbij glasvezelkabels door een buizenstelsel van 5,5 kilometer worden gelegd. Initiatiefnemer is Fred Lankhorst van de Dienst Waterbeheer en Riolering Amsterdam (DWR), die het idee bij zijn collega's in Tokio had opgepikt. Terug in Nederland was het uiteindelijk KPN dat geinteresseerd was in het project, dat al snel de bijnaam 'project teledrol' kreeg. Van Eimeren van KPN en Lankhorst zien een gouden toekomst voor telefoneren via het riool, omdat de grond steeds voller raakt -Amsterdam alleen al telt twintig telecombedrijven die ieder 'hun eigen geultje willen graven'- en de overlast voor de inwoners is groot. De proef met 'teledrol' start met het verbinden van de twee telefooncentrales bij de Dam en de RAI die in geval van technische storingen de taken van elkaar kunnen overnemen. Voor de uitvoering van het project wordt het Zwitserse bedrijf Ka-Te ingezet, dat met een robot de riool ingaat en om de anderhalvemeter een ring met bevestigingsoord in de buizen vastdrukt. Al met al zou het verhuren van de buizen de gemeente op lange termijn veel geld kunnen opleveren.

Jani Moermansk

Nou voorlopig zijn de eerste berichten over de snelheid met sdsl ook niet om over naar huis te schrijven, dus ik moet nog zien of de mensen die inmiddels een kabelinternet-aansluiting hebben wel over willen stappen, en dit is toch de meest actieve internet groep. En of a/sdsl echt stabiel is moet ook nog afgewacht worden want kabelinternet leek ook heel stabiel!!! En verder denk ik dat we ook niet een te hoge verwachting moeten hebben van a/sdsl sinds het verzorgd gaat worden door de ptt, die tot nu toe met hun service en dienstverlening tot de UPC-klasse gerekend mag worden. En ook heb ik vernomen dat kleine plaatsen weinig kans maken op a/sdsl sinds er vrij kostbare aanpassingen aan het telefoonnet gedaan moeten worden en dit voor kleine plaatsen niet rendabel zou zijn. Dus ik denk dat kabelinternet wel dominant zal blijven als het kabelnetwerk nog iets verbetert zou worden.

Yuri van Geest

Als reactie op tv-kabel: http://www.adventnetworks.com -> kabel wordt nieuw leven ingeblazen dus ;-)Inzake DSL: G-lite standaard van ITU in 1998 maakt aanpassingen niet duur en moeilijk. DSL komt er dus aan en in de VS al minder kinderziektes -> Covad, DSL.net, RhythmNet, PairGain en al hun klanten als broadband RBOCs/ISPs. Het gaat sneller dan we denken dus…. Verder is de overstap van de 'on the edge' Internet users naar DSL interessant daar dit dus de capaciteit van tv-kabel zal ontlasten hetgeen een evenwicht tot stand zal brengen. DSL steunt dus ergens eigenlijk tv-kabel, erg mooi. Tenzij kabel clubs snel Advent even contacteren ;-) Yuri

Yuri van Geest

DSLs Reach Out Furtherby Wired News Report 4:50 p.m. Aug. 23, 2000 PDT    If you happen to live a ways from your central telephone office, you've been flat out of luck when it comes to the high-speed promise of DSL. The physics of the broadband delivery technology prevent its use on phone lines that extend more than 18,000 feet from the local office switch to a customer's phone jack. But SBC Communications (SBC), hoping to expand the number of eligible households for DSL — or "digital subscriber line" service, which delivers high-speed data over standard phone lines — launched the trial phase of a $6 billion plan to change that Wednesday. "Right now customers need to be within 3.3 miles of a central office to get DSL service," said Shawn Dainas, spokesman for SBC Communications. "These trials are a significant step in eliminating that distance limitation." The company is basically moving the switching office closer to customers.The initiative, dubbed Project Pronto, involves the installation of multiple-neighborhood broadband "gateways." Connected by high-capacity fiber cables to existing central offices, the gateways shorten the distance copper lines must travel to connect residential homes. The company said it's the first time a phone company has broken the distance limitation of DSL. "We're putting fiber into the neighborhoods and that's shortening the local loops," Dainas said. That will let SBC eventually provide DSL service to "almost all" its customers, he said. Over 80 percent of SBC's 61.2 million access lines will be DSL-capable in two years, compared to 50 percent today, he said. The company said it would activate approximately 4,000 new neighborhood gateways by the end of this year. That number will increase to 18,000 gateways by the end of 2002. SBC includes a slew of regional local phone companies covering approximately a third of the country's phone customers. SBC phone companies include the western United States' Pacific Bell and Nevada Bell, Southwestern Bell, the Midwest's Ameritech, and New England's SNET. Like long distance, customers can choose their DSL service from among multiple providers, including SBC subsidiaries themselves. Nine third-party competitive local exchange carriers, including Covad Communications, plan to participate in the gateway trials. The test runs will launch in Austin, Dallas, Ft. Worth, Houston, San Antonio, Kansas City, San Jose, Sacramento, Riverside, California, Santa Rosa, California, and Danbury, Connecticut. The third-party carriers will have open access to the gateways and DSL network, enabling them to offer DSL service to the customers they select for the trials, SBC said. Another benefit of the project will include higher minimum speeds for some customers, SBC said. Customers will receive a minimum downstream data speed of 1.5 megabits per second — and 60 percent of them will be eligible to receive a maximum 6 Mbps rate. The higher speeds will enable SBC to deliver video services such as video-on-demand and video-conferencing. Today, SBC offers a minimum downstream connection speed of 384 Kbps in its Pacific Bell, Southwestern Bell, Nevada Bell, and SNET regions. SBC and its subsidiaries have seen its share of customer discontent and service failures. Most notably, a recent lawsuit alleged that Southwestern Bell, along with Pacific Bell and the other subsidiaries of SBC, limits connection speeds so that they can squeeze more DSL subscriptions onto local networks. "We are providing minimum speeds of 384 Kbps per second in our DSL network," Dainas said in regard to the suit. He said the suit, which focused on the speed of access to newsgroup discussions and email speed, was unrelated to the speed of the primary Internet access service. As for reports of service failures, he said they occasionally happen but that the reliability of the service is sound overall, with a better than 99 percent reliability record.   

elliot

Ik ben niet bekend met alle "feiten" en cijfers, maar ik weet wel dat convergentie een trigger is waar al meer dan 3 jaar over gepraat wordt. Feit is dat al die kristallen bollen niet kunnen veranderen dat de TV iets is waar je voor zit en de PC iets is waar je achter zit. De uitkomst van alle optelsommen worden per kwartaal bijgesteld. Anders gezegd betekent dit dat er diverse toepassingen voor beide zijn, en komen, maar deze toepassingen mbt tot het dagelijks gebruik en gemak zal niet zo drastisch veranderen. Het gaat erom wat je ermee kan doen. Ik ben er voor nu wel van overtuigd dat DSL in al haar beschikbare smaken de overhand zal krijgen over kabel in de residential en corporate PC markt; simpelweg om de stellingen die Forrester inneemt in haar onderzoek tov kabel. Voeg daaraan toe dat het kabellandschap nog steeds een monopolistische aangelegenheid welke er in verseld tempo toe zal bijdragen dat kabelpartijen tegelijkertijd barrieres opwerpen waardoor het volledig benutten van breedband uiteindelijk resulteert in een een klein percentage van alle breedbandontwikkelingen. Het doel voorbijgeschoten. Ik geloof alleen in die partijen die zich bezighouden met zowel technische vooraanstaande kennis alsook de kombi met multimedia en content toepassingen inpassen in het concept; Any device, anywhere, anytime. Het opbouwen van een customer base is nooit maar telkens weer de grondslag van elk willekeurig model, eenvoudig maar essentieel. Het doorgronden van deze "virtuele" klant met de behoefte aan een fysieke dienst en de kennis hierover zal voor verschuivingen gaan zorgen binnen de bestaande denkpatronen. Patronen die dermate flexibel zijn dat er nieuwe spelers en samenwerkingsverbanden de arena betreden om te strijden om de gunsten van potentiele klanten. Zij die niet in staat zijn op te schakelen zoals in een auto danwel terug te schakelen voor een scherpe bocht gaat door gebrek aan inschattingsvermogen en beschikbare scenario's het risico lopen naast de baan terecht te komen. Wat betreft de opmerking over het potentieel van de grootste breedbandoperator is wat mij betreft een relatief begrip; op honderdmiljoen huishoudens in de States is 2 miljoen klanten nog maar 2% van de markt…

Ferry Grijpink

Een onderbelicht feit in deze discussie is wel dat qua branding en service de Telco's wel een enorme voorsprong hebben. Ondanks aanloop problemen met DSL, is over het algemeen de service van Telco ISP vele male beter dan die van gewone ISP. Planet internet wordt niet voor niets al jaren genoemd als een van de beste ISP's.Zeker de kabel ISP's hebben een hele slechte naam op het gebied van service (zowel UPC als Casema). En service is nou juist een van de belangrijkste reden om voor een provider te kiezen (naast de kosten).In de toekomst kijken blijft moeilijk maar gezien de snelheid waarmee kabelaars hun service level verbeteren lijkt me er weinig hoop voor hen.

DSL lover

Wat zat die Leenderse er toch enorm naast, en wat kreeg Godell toch groot gelijk! breedband draadloos vanaf 2002? Waar dan? Later verscheen er nog een vernietigend UMTS rapport van Godell dat grotendeels al realiteit aan het worden is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond