Deel dit artikel
-

UvA benoemt derde universiteitshoogleraar AI

De Universiteit van Amsterdam benoemt Tobias Blanke per 1 augustus 2019 tot nieuwe universiteitshoogleraar op de leerstoel Humanities and AI. Tobias Blanke is, na Maarten de Rijke en Ivana Išgum, de derde van vier nieuw te benoemen universiteitshoogleraren die zich gaan richten op de interdisciplinaire benadering van artificiële intelligentie en haar impact.

Binnen de geesteswetenschappen omvat het AI-onderzoek het begrijpen van menselijke spraak en het interpreteren van complexe gegevens, waaronder beelden en video’s. Onderzoekers richten zich aan de ene kant op de mogelijkheden van AI-technologie om zowel de reikwijdte als de complexiteit van het onderzoek naar de menselijke cultuur op basis van historische en hedendaagse bronnen te vergroten. Aan de andere kant merken onderzoekers ook op dat de AI-technologie de neiging heeft om vooroordelen te repliceren en dat de redeneerprocessen van de machine ontoegankelijk zijn.

Blanke is nu nog hoogleraar Social and Cultural Informatics aan de afdeling Digital Humanities van King’s College London. Hij is tevens hoofd van de afdeling Digital Humanities. Zijn onderzoek is gericht op big data en de implicaties daarvan voor cultuur en maatschappij. Hij was nauw betrokken bij onderzoekssamenwerking met andere disciplines binnen King’s College en op internationaal gebied. Hij leidt en beheert grote internationale interdisciplinaire onderzoeksinitiatieven en geeft college op zowel bachelor- als postdoctoraal niveau. Momenteel werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe onderwijsbenaderingen in digitale methoden en big data om cultuur en maatschappij te begrijpen. Ook is hij bezig met het interdisciplinair boekproject Algorithmic reason: the new government of self and other.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond