Deel dit artikel
-

Vacaturesite Monster.com doet bod op Jobline

De Amerikaanse vacaturesite Monster.com wil de Zweedse concurrent Jobline overnemen. Het moederbedrijf van Monster.com, recruteringsbureau TMP Worldwide, biedt 115,5 miljoen dollar voor Jobline, bijna drie keer de huidige beurswaarde, maar minder dan de helft van de introductiekoers. Beide carrièresites zijn ook actief op de Nederlandse markt, onder de namen Monsterboard.nl en Jobline.nl .

Het bestuur van Jobline heeft inmiddels de aandeelhouders van het bedrijf geadviseerd het bod van Monster.com te accepteren. TMP Worldwide biedt per aandeel Jobline 30,7 kronen, dat is 289 procent meer dan de gemiddelde slotkoers van het aandeel in de afgelopen maand. Jobline ging in september vorig jaar naar de beurs voor 70 kronen per aandeel.

TMP Worldwide wil met de overname van Jobline de positie van Monster.com op de Europese markt verstevigen. Monster.com zal na de overname in veertien Europese landen actief zijn, tegenover acht nu. Buiten Europa heeft het nog eens twintig sites, ondermeer in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland werkt Monster.com onder de naam Monsterboard.nl. Jobline is actief in elf Europese landen, het heeft geen vestigingen in andere delen van de wereld.

Deel dit bericht

8 Reacties

Bas

Als de overname doorgaat komen er nog minder goede vacaturebanken in Nederland. Het opent denk ik wel de markt, want hoewel er blijkbaar nog veel in Nederland niet profijtelijk kunnen worden (zie de terugtrekking van b.v. Clickwork) zijn er niet veel echt goede meer over. Jobnews is in zijn nieuwe vorm ten dode opgeschreven. Dat is een gigantisch amateuristisch geheel geworden. Dus als de overname doorgaat zie ik een gat in de markt ontstaan.

ikweethetnogbeter

Wellicht komt er dan ruimte voor een marktplaats- achtig iniatief voor vacaturesites. Gaan de bedrijven weer janken dat een zolderkamergozertje een phpsite in elkaar draait die gigantisch populair word 🙂

HuugSpuug

Zo'n marktplaats vind je bijvoorbeeld op {careerkangaroo.com; http://www.careerkangaroo.com }, een europese (en Nederlandse) metazoekmachine voor werkzoekenden.

Erik Groot

Monster doet een duidelijke stap naar marktleiderschap in Europa, en is de enige carrieresite die op een serieuze en verantwoordelijke wijze met haar toekomst bezig is. De overname van jobline is uitstekende timing gezien de beurskoers van deze Europese carrièresite, bovendien is op deze wijze een sterke aanwezigheid verkregen in een van de moeilijkste internetmarkten, Scandinavië. Careerkangaroo biedt een zoekmachine gelinked aan de diverse carrieresites, en profiteert daarmee van het succes van deze sites, niet een van de meest nobele manieren van zaken doen. Bovendien is het zoeken naar vacatures slechts een van de vele services die de echte carrieresites te bieden hebben. Careerkangaroo zal niet overleven, net zomin als vele andere echte carrieresites. Wat gaat er gebeuren met StepStone? De verliezen stapelen zich op. Jobnews? Nieuwe overzichtelijke site, alleen gezien de reacties van de gebruikers valt er nog veel te verbeteren. Newmonday? Europese ambities maar alleen in Nederland, dankzij het intermediair verleden, zijn ze bekend. Jobpilot? Sterk in heel Europa, misschien de volgende prooi van Monster? Over de andere carrieresites heb ik het niet eens. Erik Groot

Quirine van Luyn

De reactie van de heer Groot lijkt een open sollicitatiebrief voor Monsterboard (voor zover hij daar niet reeds werkzaam is), gezien het de hemel in prijzen van deze site en het daarmee gepaard gaande afkraken van alle andere vacaturesites.De suggestie dat het fungeren als zoekmachine geen nobele manier van zaken doen is vind ik ook ietwat kort door de bocht geredeneerd. De gebruiker van het Internet is juist gebaat bij het bestaan van algemene zoekmachines. Zo is de werkzoekende ook gebaat bij het bestaan van 'vacature-zoekmachines' als careerkangaroo.com. Hulp verschaffen bij het zoeken naar een baan op het Internet is naar mijn idee wel degelijk nobel. Aangezien ik sinds kort mijn studie heb afgerond ben ik (ook) op zoek naar een baan. Naast het ingeschreven staan bij diverse vacaturesites, waaronder de erg nuttige site van Newmonday, vind ik het ontzettend handig dat er dergelijke zoekmachines bestaan. Voor ongeveer ieder product bestaat wel een zoekmachine, waarom dan niet ook eentje voor vacatures? Quirine van Luyn

Bas

Een zoekmachines voor vacatures is leuk, maar biedt niet echt een oplossing. Zeker niet voor latente werkzoekenden en nog belangrijker, mensen die er niet te veel tijd in willen steken en wel goede vacatures willen krijgen.Verder is Monster inderdaad een van de weinige echt goede sites. De nieuwe Jobnews site is gewoon diep triest. Stepstone is wel goed, maar vooral sterk in banen in de oude wereld. Dus niet in de IT en Internet branche b.v. En die mensen zoeken momenteel nog het meest. Newmonday las ik laatst heeft in het jaar dat het bestaat al 2 (TWEE) mensen geplaatst. Knap toch? (NOT). En de site is ook gewoon slecht btw.Daarom blijf ik erbij dat als Jobline verdwijnt, de markt open gaat voor een echt goed initiatief. Overigens denk ik dat een aantal specialistische sites, gekoppeld in een netwerk, nog beter zou werken.

HuugSpuug

Bas,Als latente (en luie) werkzoekende wil ik je nog attent maken op de 'mykangaroo' functie die iedere week automatisch maximaal drie searches voor je uitvoert en de beste resultaten naar je mailbox stuurt; je blijft zo aardig op de hoogte van hoe en wat er online de moeite waard is hoor.

analist

Het samengaan van Jobline met Monsterboard is een tendens die zich reeds lange tijd afspeelt. Geen zogenaamde Shake-Out die Monster.com voorspelde, maar een verregaande consolidatie van de "grote" netwerken. "Grote" tussen haakjes, omdat momenteel nog niemand een echte Europese dominatie tot stand heeft weten te brengen en eigenlijk nog relatief kleine netwerken zijn, zeker op wereldschaal. Monster is in deze hard op weg, maar voelt de hete adem van de andere Euro-netwerken dichtbij. Na het samengaan van Jobline met Monster zijn er nog 4 Europese netwerken over:Stepstone (17 Europese landen)Jobpilot (15 Europese landen)Monster / Jobline (14 Europese landen)TopJobs / Jobscout24 (12 landen) Stepstone en Jobpilot worden door analisten angstvallig in de gaten gehouden om hun benarde kaspositie. Hoewel Stepstone zelf claimt geen nieuwe kapitaalronde nodig te hebben, spreken signalen uit de markt dit tegen en de beursnotering spreekt dan ook boekdelen.Overname door een Amerikaans netwerk dat op deze manier naar het oude continent wil komen, ligt dan ook voor de hand op termijn. Nieuwkomers die van scratch af aan landen willen openen maken geen kans meer. Het Engelse TopJobs (nummer 4 in Europa) is afgelopen winter (dec 2000) al overgenomen door de Zwitsere Scout24 groep voor een verregaande consolidatie. In Nederland werkt dit netwerk samen met QuoteJobs.nl, een carrieresite voor hoger opgeleiden van het zakenblad Quote.Dat is overigens een andere tendens die al door eerdere reacties bespeurd is. De carriere-sites als onderdeel van een mediaconcern. Clickwork zorgde voor te weinig geldinstroom en werd onlangs exclusief gekoppeld aan de Volkskrant. Carp heeft evenwel door haar succesvolle printuitgave, de aandacht naar het net doen verstommen en telt als recruitmentsite niet meer serieus mee. Andere uitgevers met een eigen site zijn:the Executive (Elsevier)JobNews (Wolters Kluwer)JobTrack (regionale dagbladen / Wegener)New Monday (VNU)QuoteJobs.nl (Quote Media) Tussen het internationale en media-geweld proberen een klein aantal Nederlandse sites zich staande te houden. O.a. Arbeidsmarkt.com en jobbingmall.nl behoren tot deze kleine onafhankelijke spelers. En ja, elke dag komt er weer een nieuwe site bij en sterven velen een zachte, onmerkbare dood. Als deze tendens zich zo voortzet, blijven er in Nederland slechts een 15 tal serieuze spelers over bij de overgang van 2001 naar 2002. Voorwaarde is wel dat de internationale netwerken hun honger naar advertentiegeld kunnen blijven stillen, terwijl de media-sites hun continuiteit gaan waarborgen door een gedegen businessplan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond