Deel dit artikel
-

Vakantie wederom medicijn voor kostenbesparing

In de Verenigde Staten krijgt een steeds grotere groep IT-ers in de eerste week van juli een gedwongen en onbetaalde vakantie. Vorig jaar waren het Sun en Hewlett-Packard die het personeel verplicht vrij gaven, ondermeer om te bezuinigen. Dit jaar is de lijst langer, een bedrijf zegt het middel te gebruiken om banen te sparen. In Nederland zijn nog geen gevallen bekend van gedwongen vakantie als middel om op kosten te bezuinigen.

Behalve Sun Microsystems en Hewlett-Packard, die vorig jaar ook al verplicht vrij gaven, zijn het nu ook VeriSign en het bedrijf voor supply-chain software Manugistics Group, die de kantoren gesloten houden in de eerste week van juli. Manugistics zit volgens de Washington Post momenteel in een reorganisatie waarbij ontslagen gaan vallen, het sluiten van het kantoor is een van de maatregelen om verder te bezuinigen, aldus Manugistics Group. Het bedrijf claimt dat dit uiteindelijk kan leiden tot minder ontslagen.

De reden dat alle bedrijven kiezen voor de eerste week van juli houdt verband met de nationale feestdag van 4 juli. Veel werkenden nemen om die reden al vakantie in die week. Bovendien sluit voor de afdeling sales op 30 juni de verkoop voor het tweede kwartaal, traditiegetrouw is dit een hectische week en volgt daarop een week waarin zaken wat inzakken.

Vorig jaar waren het ondermeer Sun, VeriSign en Hewlett-Packard die het personeel gedwongen vrij liet nemen, VeriSign overigens niet rond 4 juli. Intel gaf het personeel de mogelijkheid om twee weken onbetaald vakantie te nemen, zonder dat te verplichten. Hoeveel besparing dit opgeleverd heeft is onduidelijk. Analisten zijn ook verdeeld over het effect van een dergeljke maatregel. Tegenover de Washington Post zegt Andrew White van Gartner dat "er met dergelijke maatregelen normaal gesproken niet veel bespaard wordt", hij wijst ook op het schadelijke effect ervan voor het moreel van de werknemers. Maar Chris DeBiase van Goldman Sachs zegt dat alle kleine beetjes voor een bedrijf als Manugistics helpen. Hij verwacht dat het bedrijf tussen de 2 en 10 miljoen dollar zal besparen. Manugistics wilde er zelf geen uitspraak over doen.

Bij zowel Fenit (Federatie Nederlandse IT-Industrie), de branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland, en vakbond FNV waren geen gevallen bekend waarin Nederlandse bedrijven personeel gedwongen vrij gaven. Een woordvoerder van FNV zegt dat Nederland alleen de verplichte vrije dagen kent, zoals vastgelegd in de CAO. Een uitzondering was er vorig jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten. Toen kregen medewerkers bij de KLM en enkele reisorganisaties verplicht arbeidstijdverkorting, dit omdat deze bedrijven stelden dat ze anders de gevolgen van de aanslagen niet zouden kunnen opvangen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Anoniem

Beddengigant Auping in Deventer legde voor kort twee weken zijn produktie stop en stuurde mensen met vakantie, dit ivm te hoge voorraden. Het verschijnsel begint in Nederland dus ook zichtbaar te worden. Goeie zaak vind ik, hiermee voorkom je inderdaad vele gedwongen ontslagen. Niet alle bedrijfsvoeringen zullen zich voor zo'n dergelijk actie lenen. En denk ik dat er vooral rekening gehouden moeten worden met het (productie)personeel. Zij zullen niet blij zijn met een dergelijk besluit, deze groep kenmerkt zich voornamelijk door hun korte termijn gedachten en zien daardoor niet het belang op lange termijn.

Jaap Bakker

Mij ontgaat de gedachte hierachter. Volgens mij houden bedrijven die deze maatregelen nemen zichzelf voor de gek. Het salaris (dus de hoogste kostenpost) loopt door, het signaal naar de interne organisatie is slecht. Gewoon doorpakken en mensen ontslaan als het slecht gaat. ——Redactie Emerce: Het salaris loopt niet door, want de vakantie is onbetaald. Dit stond wel in de tekst, maar is nog eens verduidelijkt in de eerste alinea.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond