Deel dit artikel
-

VastgoedPRO sleept Funda voor de rechter

VastgoedPRO dagvaardt Funda.nl. De leden van beroepsvereniging wordt vanaf 1 november de toegang tot de site ontzegd, zo stelt men. Funda.nl noemt dat onzin. Door een vergissing waren tijdelijk faciliteiten beschikbaar die niet eens bedoeld waren voor de makelaars.

Sinds 2009 hebben de makelaars van VastgoedPRO de mogelijkheid om hun aanbod op Funda.nl te presenteren. “Nu krijgen onze leden ineens te horen dat een deel van de winkel voor hen gesloten wordt”, aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO, in een verklaring. “Voor de consument is het niet meer helder waarom bij de ene woning wel en bij de andere woning geen informatie beschikbaar is over de aanbiedende partij.”

Bij de verkoop van een woning zijn alle aspecten van de presentatie van groot belang. Naast een volledige presentatie van de woning zelf moet ook informatie beschikbaar zijn over de verkopende makelaar. Zo krijgt de potentiële koper een volledig beeld van hetgeen hem wordt aangeboden. Die informatie werd aangeleverd door Vastgoed Pro.

Vanaf 1 november wordt de mogelijkheid voor VastgoedPRO makelaars – met ruim achthonderd aangesloten leden – om informatie te geven aan consumenten over het kantoor via Funda.nl stopgezet.

Een woordvoerster van Funda.nl begrijpt alle ophef niet, zo zegt ze tegen Emerce. “Funda is van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, daarnaast hebben ook andere verenigingen toegang tot Funda.nl. Zij hebben de beschikking over een kantoorpagina, waar bijvoorbeeld adresgegevens kunnen worden ingevuld. Door een fout konden makelaars iets meer gegevens toevoegen, zoals openingstijden. Dat draaien we nu terug. Maar twintig procent van de niet bij de NVM aangesloten makelaars voegde extra gegevens toe. De basis kantoorpagina blijft gewoon bestaan.”

VastgoedPRO hamert op een recente marktscan van de NMa, waarin geconstateerd wordt dat de dominante marktpositie van Funda.nl ‘schadelijk’ is voor de consument. De makelaars met de beste positie op de site vertalen deze positie naar hogere courtages voor hun klanten. Dit terwijl niet aangetoond kon worden dat deze makelaars hun woningaanbod sneller verkopen dan andere makelaars.

Door het besluit van Funda wordt de consument niet alleen de dupe van deze verminderde informatie op de site, het schaadt ook de makelaars die zijn aangesloten bij VastgoedPRO, stelt de vereniging.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond