Deel dit artikel
-

Veel aandacht vc’s voor halfgeleiderindustrie

Veel venture capitalists, zowel in de VS als in Nederland, zijn van plan of al begonnen met investeren in de halfgeleiderindustrie. Dit is mogelijk een indicatie van spoedig economisch herstel. Ook de sectoren mobiele en draadloze communicatie hebben de aandacht van vc's. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Dutch Technology Survey, verricht door Deloitte & Touche Corporate Finance.

De onderzoekers interpreteren de aandacht voor halfgeleiders als een mogelijke indicatie voor een spoedig herstel van het economisch klimaat. Zij wijzen erop dat die industrie bekend staat als een vroeg-cyclische sector. De belangstelling voor halfgeleiders, mobiele en draadloze communicatie wordt zowel in Nederland als in de VS gedeeld.

Opvallend verschil tussen venture capitalists in beide landen is echter dat de Amerikanen veel meer investeren of plannen daartoe hebben in de internetbeveiligingssector. Mogelijke oorzaak, zo denken de onderzoekers, is het vergrote bewustzijn over onveiligheid in de VS na 11 september.

Verder leert het onderzoek dat Nederlandse vc's economisch herstel op zijn vroegst in het vierde kwartaal van dit jaar verwachten. Bovendien zijn zij selectiever geworden in hun investeringstrajecten. Een jaar blijkt niet meer ongebruikelijk en de voorkeur wordt gegeven aan investeringen van een kleinere omvang en in een latere fase. "Alles wijst erop dat de spelregels voor vc-investeringen zijn veranderd", aldus de onderzoekers.

Exits, ten slotte, lijken voorlopig alleen tot stand te komen via fusie- en overnamestrategieën. De sleutel tot verbetering van de investeringsniveau's, denken talloze investeerders, ligt in herstel van ict-investeringen door het bedrijfsleven en van de aandelenmarkten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond