Deel dit artikel
-

Veel kansen, maar ook zorgen over schermtijd, privacy en keuzevrijheid bij digitaal onderwijs

De digitalisering van ons onderwijs verloopt razendsnel. Maar de vraag wat we daar als samenleving eigenlijk mee willen, is nog nauwelijks beantwoord. Dat stelt het Rathenau Instituut in een nieuw onderzoek.

De verwachtingen rond digitalisering van het onderwijs zijn hooggespannen. Digitalisering kan het beroep van leraar aantrekkelijker maken, de lees- en rekenvaardigheid verhogen en jongvolwassenen beter voorbereiden op de veranderende maatschappij.

Maar er zijn ook risico’s. Door digitalisering zitten kinderen veel achter een scherm, zijn er zorgen over privacy en dreigen scholen en universiteiten minder controle te krijgen over het onderwijsaanbod.

Het rapport bevat vier casestudies van basisschool tot universiteit. De auteurs leggen de praktijkvoorbeelden steeds langs een zogeheten waardenkader. Dat is een soort meetlat die kijkt naar de basiswaarden in het onderwijs die veel Nederlanders belangrijk vinden: rechtvaardigheid, menselijkheid en autonomie.

Volgens het rapport is het onder andere belangrijk dat onderwijsinstellingen, samenleving en politiek op onderdelen samen optrekken. Nederland kent dan wel de vrijheid van onderwijs, maar een deel van de zorgen zijn te groot voor een school of universiteit en vragen om een overkoepelende aanpak. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over maatregelen om de invloed van technologiebedrijven te beteugelen.

Het Rathenau Instituut schrijft dat het belangrijk is om visie te ontwikkelen, eisen te stellen, ondersteuning te bieden en onderzoek te stimuleren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond